Review: Air, Land & Sea

Air, Land & Sea
Aantal spelers: 2
Tijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Bedenker: Jon Perry
Illustraties: Valerio Buonfantino, Stephen Gibson
Uitgever: Arcane Wonders

Heb jij het in je om als ‘Supreme Commander’ de leiding te nemen en te zorgen dat jij de vijand te baas op drie verschillende fronten. In dit kaartspel voor twee spelers barst de strijd los tussen soldaten en voertuigen op de grond, schepen op het water en vliegtuigen in de lucht. Het doel is om als speler het overwicht te krijgen op twee van de drie gebieden. Op deze manier verdien je punten en versla je de tegenstander.

Gameplay
Iedere speler krijgt aan het begin van het spel zes kaarten. Overige kaarten gaan op een gesloten trekstapel. Als je aan de beurt bent leg je een kaart neer deze mag open liggen bij corresponderende front of gesloten waardoor hij op alle drie de plekken neergelegd mag worden. De kaarten bevatten daarop nog tekst met een speciale eigenschap, de hele sterke kaarten hebben geen of een zwakkere eigenschappen dan de lagere kaarten. Een aantal voorbeelden van acties zijn dat je kaarten kan omdraaien bij jezelf of de tegenspeler, kaarten terug op hand nemen of juist een kaart bij een ander front plaatsen als dat er is afgebeeld op de kaart.

Na het leggen en afhandelen van je kaart is de andere speler. Dit gaat in principe door totdat alle handkaarten zijn gespeeld, hierna worden de cijfers op de kaarten geteld en de meerderheid per front vastgesteld, in dit geval zal de winnaar zes punten krijgen. Echter bevat het spel nog een mogelijkheid om eerder op te geven waardoor de winnaar minder punten krijg voor de hoeveelheid kaarten jij nog op hand hebt. Dit kan tijdens het spel een tactische zet zijn wanneer je zeker weet deze ronde niet meer te kunnen winnen. De speler die als eerste 12 punten heeft wint het spel.

Eindoordeel
Na de eerste keer spelen van Air, Land & Sea was ik al overtuigd. Het is namelijk een erg sterk kaartspel dat ieder potje weer anders kan lopen en dat met maar 18 kaarten in het doosje is toch wel erg sterk. De tactische keuzes wanneer je wat en op welk front speelt kan soms even voor wat bedenktijd zorgen, ook is het belangrijk om tijdens de eerste potjes de kaart eigenschappen goed te lezen of even te checken in het regelboekje om onduidelijkheid te voorkomen. Kortom veel spel in een klein doosje en het blijft nooit bij een potje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *