KS: Kingdoms Rise & Fall: Dorian

Een van de doelen die we als broers stellen is een zo breed mogelijk publiek kennis maken met bordspellen. Daarnaast willen we ook nieuw Nederlands talent een podium bieden via onze site. De laatste tijd proberen steeds meer Nederlandse spelontwerpers via kickstarter hun spel op de markt te brengen. Een van de spellen die op dit moment op kickstarter loopt is Kingdoms Rise & Fall: Dorian van de Nederlanders Arthur Lampe en Bowie Derwort. Afgelopen najaar ben ik even langs hun kraam gelopen en zag ik een preview exemplaar wat al behoorlijk indrukwekkend eruit zag. Na meer dan vier jaar ontwikkelen is het einde in zicht!

“Nadat de heersende koning onverwacht dood is en geen troonopvolger heeft achtergelaten is het land kwetsbaar. Over het land zijn zes leiders die aanspraak maken op de troon. Diegene met het sterkste leger kan aanspraak maken op de troon en is de nieuwe heerser van Dorian.”

Kingdoms Rise & Fall: Dorian combineert deckbuilding met list en bedrog tot een unieke mix.

Oorlog en verraad
Het spel ziet er op het eerste gezicht geweldig uit. Arthur en Bowie hebben qua productie wat mij betreft erg hun best gedaan en het ziet er allemaal fantastisch uit. Spelers komen elkaar tegen op het veld en de verschillende legers worden tegen elkaar uitgespeeld. Naast het vechten is het ook mogelijk om te onderhandelen met elkaar waardoor het qua interactie wel goed zit. Mocht je toch niet tevreden zijn met de uitkomst van een onderhandeling is het zelfs mogelijk om alsnog de ander te verraden. Pas dus goed op want je vrienden kunnen wel eens je vijanden zijn.

Hoe werkt het spel
Het spel kan gespeeld worden met drie tot zes spelers. Elke speler speelt een unieke held die ieder op zijn eigen manier zijn doel probeert te bereiken. Iedere speler heeft een deck met kaarten die hij of zijn tactisch moet inzetten om de verschillende conflicten te winnen en te heersen over Dorian. Er zijn drie belangrijke bronnen waar je deck uit kan bestaan, namelijk stealth, phyisical en magic. Deze verschillen van held tot held wat zorgt voor een aardig herspeelbaarheid waardoor je aardig wat potjes kunt spelen voordat je alles gezien hebt, laat staan strategieën hebt ontwikkeld. Naast je eigen deck met kaarten is het ook mogelijk om je held speciale eigenschappen mee te geven die bij de speelstijl passen. Op deze manier is het mogelijk om ze helemaal te passen op de manier zoals jij wilt spelen. Met je legers kan je belangrijke punten op de map innemen die je punten opleveren. De speler die als eerste het aangegeven aantal overwinningspunten heeft wint gelijk het spel. Mocht het zover niet komen dan wordt er gespeeld totdat een bepaald deck uitgeput is. Dan wordt er gekeken naar wie er het beste heeft gedaan en bij een gelijk spel vindt er een laatste episch gevecht om de heerschappij plaats.

Overzicht van het prachtige speelbord.

Eerste indruk
Je kunt zien dat de ontwerpers veel tijd en liefde in het project hebben gestopt. Op veel kaarten in het spel staat wat achtergrondverhaal over het koninkrijk. Op deze manier komt Dorian tot leven en spreekt het veel meer dan het zoveelste standaard spel. Daarnaast is de kaart echt een pareltje wat mij betreft. Er staat zo ontzettend veel detail op en ik heb me daar ook aan staan te vergapen op het Spellenspektakel. De speelduur van het spel wordt geschat op een een pittige drie uur als je het met vier spelers speelt. Dit spel is niet voor iedereen, maar wie op zoek is naar een unieke deckbuilder van Nederlandse bodem dan is Kingdoms Rise & Fall: Dorian zeker de moeite waard.

Verantwoording
Voor deze blog hebben we contact gehad met de makers van dit spel die ons de afbeeldingen en extra informatie hebben verstuurd. De Boardgame Brothers willen Arthur en Bowie bedanken voor de informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *