7 Wonders: Architects
Aantal spelers: 2-7 spelers
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenker: Antoine Bauza
Illustraties: Etienne Hebinger
Uitgever: Repos Production

Een van de meest bekroondes spellen ter wereld is 7 Wonders. Met maximaal 7 spelers kan je het in 30 minuten spelen omdat iedereen tegelijkertijd zijn beurt doet. Toen het spel gelanceerd werd was dat revolutionair. De nieuwste telg in de 7 Wonders familie is 7 Wonders: Architects, wederom kies je uit een aantal stapels de kaart die je wilt spelen en bouwt tegelijkertijd aan je wonder dat de tand des tijds zal doorstaan. Gaat dit spel dat ook doen is de grote vraag!
Thema & Componenten
Thematisch is 7 Wonders geen hoogvlieger. Er zijn wederom zeven wereldwonderen tot je beschikking, maar verder is het opbouwen van je machtige rijk allemaal vrij abstract. De componenten zijn van hele hoge kwaliteit waarbij elke wonder zijn eigen insert heeft. Hierdoor is het spel snel opgezet en weer opgeborgen. Daarnaast is er rekening gehouden, door middel van symbolen, met spelers die kleurenblind doordat elk type kaart ook zijn eigen symbool heeft.


Gameplay
Aan het begin van het spel kiest iedere speler een van de 7 wonderen en legt deze voor zich neer met de kant die in aanbouw is. Vervolgens leg je de gemeenschappelijk stapel kaarten in het midden met daarbij de stapel kaarten van de verschillende spelers. Daarnaast worden er nog wat technologie en conflict fiches klaargelegd en het spel kan beginnen.

Als je aan de beurt bent kies je een van de beschikbare kaarten: de gesloten kaart van de algemene stapel of de open kaart aan je linker of rechter kant. Vervolgens ga je kijken of het mogelijk is om een deel van je wonder te bouwen. Bij deze actie moet je vaak een combinatie van grondstoffen afleggen zodat er een deel gebouwd gaat worden. Naast grondstoffen heb je ook blauwe kaarten die je punten geeft en waardoor je een fiche kan bemachtigen waardoor je de kaart van de middelste stapel mag zien. Als je twee dezelfde groene kaarten weet te bemachtigen dan mag je een technologiefiche pakken waardoor je een blijvende bonus kan verdienen. Als laatste zijn er nog rode kaarten die bij militaire macht horen. Op sommige rode kaarten staan hoorns afgebeeld en die zogen er voor dat de conflictfiches worden omgedraaid. Als alle fiches zijn omgedraaid wint diegene die de grootste militaire macht heeft.
Spelers kiezen om beurten een kaart en proberen tijdens het spel zoveel mogelijk punten te verzamelen. Het spel eindigt als een speler zijn wonder heeft afgebouwd. Vervolgens tel je alle punten bij elkaar op en diegene met de meeste punten wint dit spel.


Eindoordeel
Eerlijk is eerlijk toen ik dit spel op Boardgame arena een aantal keer had gespeeld vond ik het niet heel bijzonder. Maar het fysieke spel is zo makkelijk op tafel te krijgen dat het regelmatig gespeeld wordt. Hij is namelijk zo uitgelegd en je speelt altijd meerdere potjes achter elkaar omdat het zo vloeiend gaat. De verschillende wonderen verschillen niet erg vel van elkaar, maar dat zorgt ook dat je weinig regels hoeft te onthouden. Voor mijn gevoel is 7 Wonders: Architects wel een hogere geluksfactor dan het origineel. Je hebt beperkte keuze, hierdoor speelt het lekker vlot maar kan het voor de veelspeler te licht zijn. Dit spel is ideaal voor gezinnen die wel eens een spelletje spelen en iets anders willen dan monopoly. Kortom ik ben aangenaam verrast en heb mijn mening positief bijgesteld mede dankzij de snelle manier van opzetten, door de bijgevoegde inserts en de duidelijke regels.
Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door Asmodee NL voor deze review.