Review: 7 Wonders: Edifice

7 Wonders: Edifice
Aantal spelers: 2 – 7
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Antoine Bauza
Illustraties: Miguel Coimbra, Etienne Hebinger
Uitgever: Repos Production

Het is alweer enige tijd geleden dat ik in aanraking kwam met een van de bekendste spellen ter wereld: 7 Wonders. Dit spel heb ik met grote regelmaat op tafel laten komen tijdens mijn studietijd en ik was altijd benieuwd wat Repos tijdens de Spiell uitbracht, want het ging vaak om een uitbreiding van het spel. De nieuwe editie zorgde ervoor dat een nieuwe generatie liefhebbers van deze moderne klassieker kunnen genieten. Alle uitbreidingen hebben een renovatie gekregen, maar er was één uitbreiding die altijd er buiten is gebleven namelijk 7 Wonders: Babel. Ondanks dat het niet de beste uitbreiding binnen de 7 Wonders universum was zat er wel een leuke module in namelijk grote projecten waarbij spelers gezamenlijk aan gebouwen gaan bouwen. Met dit principe is Antoine aan de slag gegaan en 7 Wonders: Edifice is het resultaat.

Gameplay
Aan het begin van het spel worden alle voorbereidingen getroffen zoals je een normaal spel van 7 Wonders begint. Daarnaast leg je in het midden op tafel drie willekeurige edifices, bouwwerken die gemeenschappelijk gebouwd kunnen worden. Een militaire school, archieven of amfitheater zijn een paar van de voorbeelden die je kunt bouwen. Naargelang het aantal spelers komen op de edifices deelnamepionnen te liggen die je kunt claimen als je een bijdrage levert aan de bouw ervan. Het aantal pionnen is altijd lager dan het aantal spelers dat meedoet.

De normale regels van 7 Wonders blijven gelden, maar er worden twee extra regels toegevoegd. Eénmaal per tijdwerk is het mogelijk om voor de spelers een bijdrage te leveren aan de edifice. Dit doe je door tegelijkertijd de bouwkosten van een wonderfase en de bijdrage aan de edifice te betalen. Hiervoor krijg je een deelnamepion voor terug. Als de spelers gezamenlijk alle deelnamepionnen van de gebouwen hebben gehaald kan het gelijk gebouwd worden door het om te draaien. Alle spelers die hebben meegedaan met de bouw van de edifice krijgen de beloning. Dit kan bijvoorbeeld extra geld of punten in een bepaalde categorie zijn. Als aan het eind van een tijdperk de edifice niet is afgebouwd krijgen alle spelers die niet hebben meegeholpen een straf. Hierbij moet je denken dat er kaarten uit het spel genomen worden of dat je een bepaald bedrag verliest.

Naast de edifices zitten er ook nog twee nieuwe wonderborden in de uitbreiding die zowel met de eerste als de tweede editie van 7 Wonders gespeeld kunnen worden. Carthage heeft een hele nieuwe eigenschap waarbij je in een bepaalde fase van het wonder kunt kiezen welke bonus je wilt hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aan de dagkant van Carthage te kiezen voor geld of militaire macht net wat je op dat moment nodig hebt. Ur is het andere wonder dat in de uitbreiding aanwezig is. Dit wonder draait helemaal om het exploiteren van de edifices waardoor je een beloning zelfs tweemaal kan krijgen. Let wel op dat je Ur hierdoor alleen kunt spelen als je met deze uitbreiding speelt.

Eigen mening

Deze uitbreiding geeft een extra variabele waar je tijdens het spel rekening mee kan houden, zonder dat er veel nieuwe regels aan het spel worden toegevoegd. Door de vele verschillende edifices kom je elke keer nieuwe combinaties tegen die je kunt gebruiken. Deze uitbreiding verschilt minimaal van de module grote projecten die je kunt vinden in 7 Wonders: Babel die voor de eerste editie beschikbaar was. Bij die module moest je een bepaalde kleur kaart kopen en de extra kosten betalen in plaats van bouwen aan je wonder. Hierdoor was het moeilijker om aan de bouw mee te doen omdat je meer rekening moest houden welke kaarten in je hand zitten. Doordat je kunt bouwen aan je wonder en de extra kosten te betalen is het makkelijker om je bijdrage te leveren. Daarnaast zijn de nieuwe wonderen weer leuke toevoegingen aan de collectie door hun unieke eigenschappen. Door de vernieuwde vormgeving past deze uitbreiding niet helemaal bij de eerste editie, maar het is te prijzen dat de ontwerpers het zo ontworpen hebben dat je er wel mee kunt spelen. Concluderend is 7 Wonders: Edifice een uitbreiding die je zonder problemen kunt aanschaffen als je fan bent van 7 Wonders en een nieuwe twist wilt toevoegen aan het basisspel.

Deze uitbreiding is vriendelijk ter beschikking gesteld door Asmodee voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *