Review: Aqualin

Aqualin
Aantal spelers: 2
Tijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Marcello Bertochhi
Illustraties: Sophie Rekasowski
Uitgever: 999 Games

Aqualin is een snel, makkelijk en competitief twee-spelerspel. Ideaal om tussendoor te spelen, net na het avondeten of buiten op de camping. Het spel kent weinig regels en is snel uitgelegd.

Thema & Componenten
Het thema is oceaan is leuk, maar het had elk thema kunnen zijn. Het mechanisme van tegel verplaatsen en vervolgens een tegel bijplaatsen is waar het spel om draait. De componenten zijn niet bijzonder: Het kartonnenspeelbord is niet heel speciaal, maar leidt niet af van de donkerblauw geprinte tegels. Deze vierkante tegels bevatten 6 artistieke lijnfiguren in 6 verschillende kleuren. Deze tegels zijn zwaar genoeg om lekker buiten op de camping te spelen zonder dat ze wegwaaien.

Gameplay
Het mechanisme van het spel is het belangrijkste. De tegels verplaatsen en vervolgens één bijplaatsen dat is waar het spel om draait. Je kunt ervoor kiezen je eigen groep dieren aan te vullen of de steen zo te plaatsen dat je de tegenstander blokkeert. De 6 tegels die open liggen spelen ook een rol in je tactiek. Je ziet wat je tegenstander kan kiezen en je kunt die informatie tactisch gebruiken in je beurt.

Het doel van het spel: behaal zoveel mogelijk punten. Hoe groter je groep dieren (ofwel op basis van kleur, ofwel op basis van soort dieren), des te meer punten je krijgt. Voor 2 bij elkaar passende stenen krijg je 1 punt, voor drie bij elkaar passende stenen 3 punten. Deze puntentelling loopt op via het driehoeksgetal tot een maximum van 6 bij elkaar passende stenen voor 15 punten. Dit zorgt voor een competitie en interactie tussen de spelers tijdens het gehele spel. Zoals hierboven beschreven streeft de ene speler ernaar zoveel mogelijk dieren van dezelfde kleur te combineren en de andere speler naar soorten dieren. De keuze voor de vorm heeft welllicht een klein voordeel, omdat de kleur van je tegenstander dan makkelijker verraad wat je tegenstander van plan is dan bij de vorm. Dat is de ervaring.

De combinaties maken van 6 verschillende elementen heeft wel iets weg van Qwirkle, maar er zit in dit spel meer tactiek en dit spel is speciaal voor 2 personen.

Eindoordeel
Het is een makkelijk, snel en competitief spel met een tactische ondertoon. De kleuren zijn prima te zien in het licht, maar als het donker wordt zijn ze wat lastiger te onderscheiden. Hier moet je rekening mee houden als je gaat spelen op een slecht verlichte plaats. Het optellen van de punten is wel een taak op zicht. Je kunt eventueel de ene persoon de punten laten noemen, zodat de andere persoon ze optelt. Je kunt een foto maken van het geheel en de combinaties aanstrepen in de foto of draai de groepen dieren die je hebt geteld tijdelijk om, zodat je ze niet dubbel telt.

Spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *