Review: Aquarena

Aquarena
Aantal spelers: 2-6
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Designer: Baptiste Le Core
Illustraties: Vidu
Uitgever: Geek Attitude Games

Tijdens mijn studie biologie heb ik regelmatig vijvers in vijvers lopen wroeten om te kijken wat voor prachtige planten en dieren er allemaal aanwezig waren. Aquarena brengt mij terug in de tijd van schepnetjes, waadpakken en determinatiesleutels. In dit spel proberen de verschillende spelers elkaar slim af te zijn door kaarten open en gesloten te spelen om zo vliegen te vangen die bij de vijver in buurt bevinden. Vissen, amfibieën en andere insecten gaan de strijd met elkaar aan voor deze voedzame maaltijden. Diegene die de andere spelers te slim af is wint het spel. 

Gameplay 
Ieder speler heeft aan het begin van de vier rondes tien kaarten tot zijn of haar beschikking. Elke kaart staat een dier of voorwerp afgebeeld die van invloed kan zijn op de vijver. Aan het begin van de ronde trekt iedere speler drie kaarten. Om beurten speelt elke speler een van zijn kaarten uit zijn hand, legt er een af en bewaart er een. Vervolgens mag je hand aanvullen tot drie kaarten. De eerste twee kaarten in de beurt moet je open leggen en de laatste twee worden gesloten aan de vijver gelegd. Dan worden alle locaties afgegaan en wordt er van laag naar hoog gewerkt. Zo kan een vishaak een vis te grazen nemen, maar als er twee of meer haken zijn gaan deze door elkaar en kan je ze niet gebruiken. Kikkers eten vliegen op tenzij ze worden gegeten door de reiger. Op deze manier hebben alle kaarten invloed op elkaar. Elke vis, amfibie of insect levert punten op. Wie aan het eind van vier rondes de meest vliegen heeft gevangen wint Aquarena. 

Eindoordeel 
Dit spel heeft me aangenaam weten te verrassen. De vijver is allerminst een aardige plek om te vertoeven want je moet constant op zoek om de andere spelers te slim af te zijn. Het mechanisme om een kaart te spelen, te houden en een af te leggen is slim bedacht. Hierdoor moet je constant afwegingen maken met de kaarten die je tot je beschikking hebt. Kan mijn dobber met die van mijn tegenstander verstrengeld raken of heeft erop gewaagd en speelt hij gewoon een pad zodat vliegjes kan vangen. Wat mij betreft komt dit spel het best tot zijn recht met vier spelers. Op deze manier is het lekker chaotisch en blijft het onzeker wat er bij de verschillende sectoren gelegd wordt. Ben je fan van spellen zoals Machiavelli dan is Aquarena zeker de moeite van het proberen waard. 

Vriendelijk ter beschikking gesteld door Geronimo Games die verantwoordelijk is voor de distributie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *