Review: Back to the Future: Dice Through Time

Back to the Future: Dice Through Time
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 45-60 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Chris Leder en andere
Illustraties: Matt Taylor
Uitgever: Ravensburger

Het moet al heel wat jaren geleden zijn dat ik Back to the Future voor het eerst heb gezien. Het hoverboard is er helaas nog steeds niet, de toekomst is inmiddels ingelopen. Maar de films zijn nog steeds mateloos populair onder grote groepen mensen. Spelers kruipen in de huid van Doc en Marty en gaan aan de slag om het tijd-ruimte continuüm wederom in balans te brengen. Maak je voor dit spel de tijd of sla je het even over?

Gameplay
In het spel is Biff er vandoor gegaan met de DeLorean en heeft alles overhoop gehaald. Het is aan de spelers om samen te werken en om alle voorwerpen die in verschillende jaren zijn terecht gekomen op de juiste plek terug te brengen. Ze winnen gezamenlijk als alle voorwerpen op de juiste plek zijn gebracht voordat de tijd op is.

Het spel bestaat uit een aantal rondes waarbij aantal handelingen achter elkaar worden uitgevoerd. De startspeler begint met het opendraaien van gebeurteniskaarten naargelang het aantal spelers. Deze worden op de plek gelegd die staat aangegeven op de kaart. Vervolgens mogen de spelers hun dobbelstenen dobbelen en kunnen ze hiermee acties uitvoeren. De acties kunnen het verplaatsen van de DeLorean binnen hetzelfde jaar, maar je kunt ook reizen door de tijd en naar dezelfde locatie in een ander jaar gaan. Daarnaast heb je de gebruikelijke symbolen van het opnieuw werpen met de dobbelsteen en een zijde gebruiken als joker. Als je de DeLorean naar een locatie op het speelbord hebt gebracht dan is het mogelijk om de gebeurtenissen die daar plaatsvinden te voltooien. Dit doe je door de symbolen die op de kaarten staan in te zetten om vervolgens de kaart af te leggen. Als laatste is het mogelijk om de ‘plaatselijke’ Biff Tannen van een bepaalde locatie te verwijderen want anders is het niet mogelijk om de voorwerpen af te leggen. Spelers kunnen dobbelstenen in het verleden klaarleggen zodat andere spelers ze in de toekomst kunnen gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat spelers elkaar nooit kruisen. Omdat je allemaal in feite hetzelfde personage speelt mogen ze elkaar niet zien want anders rommel je met de tijd en wordt je daarvoor gestraft.

Als de spelers hun dobbelstenen hebben gebruikt dan wordt het tijd om de ronde af te sluiten. Dit doe je door de tijdmarker een aantal stappen vooruit te zetten in overeenstemming met het aantal gebeurteniskaarten. Vervolgens mag je paradox fiches plaatsen in hetzelfde jaar op elke kaart die daar ligt. Hierdoor wordt het moeilijker om de gebeurtenissen te volbrengen en gaat de tijd sneller. Dit zorgt ervoor dat je goed moet samenwerken om deze fiches zo snel mogelijk weg te werken. Als laatste geef je het fiche aan het eind van de ronde door naar de volgende speler die vervolgens de gebeurteniskaarten trekt.

Eindoordeel
Soms heb je zin in een uitgebreide maaltijd en een andere keer heb je zin in een zak chips. De een is niet persé beter dan het andere, want het ligt aan de situatie. Zo is het ook met Back to the Future: Dice Through Time. Het spel heeft simpele regels, speelt snel weg en is lekker luchtig. Ideaal voor een avond als je wel een spel wilt spelen, maar niet stuk wilt gaan op eindeloze intriges. Het feit dat je samenspeelt is voor mij persoonlijk altijd een plus(je). Op deze manier kan je het verlies delen en de winst dubbel vieren.

Daarnaast zitten er gewoon een paar erg leuke mechanismen in. Met name het feit dat je dobbelstenen kan uitlenen aan andere spelers omdat die op dat moment de symbolen harder nodig hebben is erg leuk bedacht. Deze dobbelstenen zijn alleen te gebruiken als ze ten opzichte van waar jij staat in het verleden zijn geplaatst. Daarnaast is het een feest van herkenning voor de fans omdat alle gebeurtenissen hebben plaatsgevonden in één van de drie films. Puntje van aandacht is wel dat het spel na paar keer spelen repetitief gaat voelen. Je bent elke keer de voorwerpen van punt a naar punt b aan het verplaatsen en dit heb je wellicht naar een aantal keren wel gezien. Heb je zin in een niet al te ingewikkeld spel wat je samen met vrienden wilt spelen en ook nog tijd over hebben om de films te quoten. Back to the Future: Dice Trough Time is dan zeker de moeite van het bekijken waard!

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *