Between Two Castles of Mad King Ludwig
Aantal spelers: 3-7 (2 spelers variant)
Tijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenkers: Ben Rosset & Matthew O’Malley
Illustraties: Agnieszka Dabrowiecka et al.
Uitgever: Stonemaier Games

De koning wil een nieuw kasteel bouwen en het is aan jou en je mede architecten om met een ontwerp te komen. Maar zoals dat gaat met projecten van dergelijke omvang ben jij niet de enige die over het eindontwerp gaat, maar moet je samenwerken met je medespelers om tot het mooiste eindresultaat te komen. Zijn je plannings- en communicatievaardigheden voldoende om de opdracht en daarmee de eindoverwinning binnen te slepen in Between Two Castles of Mad King Ludwig? Zoals de naam van het spel al doet vermoeden is het gebaseerd op de populaire spellen Between Two Cities en Castles of Mad King Ludwig. Zorgt dit ook voor dubbel zoveel speelplezier?

Gameplay
Aan het begin van het spel worden de grote en kleine plastic insert in het midden op tafel gezet. Schud de bonuskaarten en en plaats ze in de kleine insert en geef iedere speler een spelershulp een een troonzaal. Het spel wordt gespeeld over twee rondes en in elke ronde begin je met 9 tegels en kies je er in het geheim twee uit en geef je de rest door. Als laatste plaats je de tegels in overleg met je buren in beide kastelen. Je werkt samen met de medespelers die naast je zitten aan één kasteel.
Ieder kasteel begint met een troonzaal die het centrum van je toekomstige kasteel is. Vervolgens kan je uitbouwen naar beneden, boven en opzij. Het is alleen mogelijk kamers te bouwen als deze direct aan andere kamers worden gebouwd. Daarnaast is het alleen mogelijk om kamers te bouwen op hogere verdiepingen als er kamers zijn daaronder liggen. Het ligt aan het type kamer op welke verdieping je deze kunt neerleggen.

In de handleiding van het spel wordt goed uitgelegd wat de regels zijn voor de verschillende kamers. De meeste kamers mag je alleen maar bouwen op de begane grond en daarboven zoals woonkamers, keukens en slaapkamers. Kerkers mag je alleen maar bouwen onder de troonzaal en gangen mag je overal in je kasteel bouwen. Elk type kamer heeft zijn eigen manier van scoren. Keukens scoren punten door aanliggende kamers van een ander type. Tuinen scoren punten voor het totaal aantal kamers van een bepaald type. Slaapkamers geven je vier punten als je elk ander type kamer in je kasteel hebt, als je dit niet hebt dan geven ze je maar een punt.
Als er in een kasteel een derde kamer van hetzelfde type gebouw wordt dan levert dit een bonusactie op. Ook hierbij heeft elke type kamer zijn eigen bonusactie. Zo is het mogelijk extra kamers te plaatsen, bonuskaarten te verkrijgen of een koninklijke bezoeker aan je hof ontvangen. Als er twee volledige rondes zijn gespeeld wordt er gekeken naar de kastelen die zijn gebouwd. Je scoort het kasteel dat links van je ligt om vervolgens beide kastelen met elkaar te vergelijken. Je persoonlijke score is de laagste van de twee. Diegene met de hoogste score wint het spel.

Onze mening
De componenten van Between Two Castles zijn zoals bij elk spel van Stonemaier Games perfect verzorgd. De insert is van hoge kwaliteit en zorgt ervoor dat je het spel zo op tafel kan leggen. Verder zorgen de verschillende eigenschappen van de kamers voor vele verschillende manieren van spelen. Daar komen de bonusacties nog eens bij die ook allemaal verschillend zijn. Omdat je in beide kastelen moet investeren liggen de scores vaak dicht bij elkaar waardoor het altijd spannend is tot het einde. Elk spel is anders omdat je van tevoren niet weet welke tegels er langs komen. Dit tactische element zorgt ervoor dat het spel zelfs na meerdere keren nog steeds fris voelt omdat er steeds nieuwe kamers kunnen komen.
Het belangrijkste punt van kritiek is niet tijdens het spel, maar de eindtelling. Door alle verschillende kamers en extra’s is de eindtelling nogal omslachtig. Hierdoor gaat er mijn inziens momentum verloren waardoor de spanning beetje uit deze fase gaat. Het is mogelijk om een app te kopen die de score voor je uitrekent. Al met al is het een leuk spel, wat geschikt is voor een hoger spelersaantal dan de meeste spellen. Tegelijkertijd zitten er ook meer dingen in het spel waar je op moet letten dan bij Between Two Cities. Between Two Cities of Mad King Ludwig is een kennerspel in zijn genre, ben je op zoek naar een pittig spel dat leuk is met meer dan vier met beperkte speeltijd? Dan is deze zeker een aanrader.
Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.