Review: Boonanza: Jubileumeditie

Boonanza: Jubileumeditie
Aantal spelers: 2-7
Tijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Uwe Rosenberg
Illustraties: Björn Pertoft
Uitgever: 999 Games

Met de jubileumeditie van Boonanza wordt zijn 25 jarig bestaan gevierd. Echter de basis blijft nog steeds hetzelfde. Oogst zoveel mogelijk bonen voor thalers en wordt de succesvolste bonenboer. De doos is goed gevuld met materiaal voor 2 tot 7 spelers, de nieuwe eksterboon en diverse varianten. Bovenop dit alles zit er ook nog een heuse Boonanza jubileummunt die je tijdens het spel extra voordelen kan opleveren. 

Gameplay
Het basisspel kan worden gespeeld met 3 tot 5 spelers en hierbij is het belangrijk om te weten dat je bij 3 spelers start met het veld met 3 akkers en bij een spel van 4-5 spelers een veld met twee akkers. Dit is namelijk anders als hoe ik het 20 jaar geleden gewend was om te spelen (toen kon je nog een 3de akkerveld erbij kopen) daarnaast laat je de cacao, brandewijn, koffie. akker en ekster bonen achterwege (deze gebruik je in andere varianten). Schud alle overige kaarten en neem er 5 op hand BELANGRIJK: sorteer deze kaarten niet, de volgorde mag niet veranderen gedurende het spel. Je voorste kaart is dus zichtbaar en wanneer je nieuwe kaarten trekt komen deze achter in je hand terecht. Hierna bepaal je door loting een startspeler en begint hij zijn beurt.

Tijdens je beurt zijn er 4 fases. In fase 1 ga je bonenkaarten verbouwen je moet je voorste bonenkaart neerleggen en daarna mag je de volgende zichtbare kaart spelen. Mocht je geen plek hebben dan moet je bonen oogsten van je veld, dit mag niet het veld zijn waar maar 1 boon op  ligt tenzij het niet anders kan. Tijdens fase 2 draai je twee kaarten om van de trekstapel. Deze mag je op je eigen veld leggen of verhandelen met de andere spelers. Tijdens de handel mag de actieve speler met de andere spelers handelen en ook kaarten vanuit zijn hand aanbieden, hierdoor heb je toch enige invloed op de volgorde van je kaarten. Je mag daarnaast ook nog bonenkaarten schenken maar spelers moeten deze wel eerst accepteren en alle verhandelde bonen dienen wel ergens op een akker te komen, deze gaan niet naar iemands hand, dit doe je tijdens de 3de fase van het spel. De laatste fase is 3 kaarten trekken van de stapel en deze komen achteraan in je hand. Is de trekstapel leeg dan wordt de aflegstapel geschud. Het spel is afgelopen als de trekstapel voor de 3de keer leeg is. De speler met de meeste thalers heeft gewonnen.

Eindoordeel:
Boonanza was een van mijn eerste kaartspellen in de collectie, het mechanisme dat je de volgorde niet mocht veranderen was erg leuk en vernieuwend, om die reden staat hij dan ook nog steeds in de kast. De nieuwe jubileumeditie zorgt weer voor wat extra varianten in een mooie complete doos. De nieuwe regels had ik niet helemaal meer duidelijk maar geeft wel blijk dat Uwe Rosenberg nog steeds kijkt naar hoe het spel beter is. De kaarten voelen wat goedkoper aan door het ontbreken van de linnen finnish echter is het nog steeds wel een degelijke kwaliteit. Het grootste nadeel van Boonanza zit hem voor mij in de speeltijd. Een potje duurt door het handelen al snel 45 minuten en voor die speellengte biedt het spel net te weinig voor mij. Neemt niet weg dat het wel een leuk kaartspel is met een verrassend goed mechanisme.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *