Review: Calico

Calico
Designer: Kevin Russ
Illustraties: Beth Sobel
Spelers: 1-4
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Uitgever: White Goblin Games

Ik kan soms zo jaloers worden op mijn poes Yippie, lekker heel de dag slapen op dat kleedje en keer miauwen wanneer zij wat te eten wilt hebben of naar buiten wilt. Bij Calico ga jij de katten voorzien van dat mooie kleedje. Puzzel de lapjes stof aan elkaar naai er nog een paar mooie knopen op en dan komen de katten uit de buurt vanzelf aangelopen en scoor jij punten.

Thema
De doos verraad al een hoop wat het thema betreft.  Je gaat namelijk een deken maken van verschillende stukjes stof die je opvrolijkt met knopen. Die deken ziet er natuurlijk fantastisch uit voor alle katten in de buurt en die komen er graag op liggen als jij hun favoriete patroon hebt gemaakt. Alhoewel het niet mijn thema is komt het wel duidelijk naar voren. De titel Calico moet volgens mij refereren aan de Calico kat wat in de volksmond niets minder is dan de lapjeskat.

Componenten
De componenten in dit spel zijn allemaal stevig uitgewerkt, een dubbellaags spelers bordje om in te puzzelen, leuke poezen fiches en kleurrijke knopen. Het geheel is een bonte verzameling die wat rommelig kan ogen. Sorteer dus alles even goed zodat je het spel vlot kan opzetten. 

Gameplay
Iedere speler start met zijn eigen bordje, je kiest drie opdrachten uit en welke katten uit de buurt meespelen tijdens dit spel. Hierna krijg je twee tegels en ga je beginnen het dekentje aan elkaar te puzzelen. Als je aan de beurt bent speel je een tegel en kies je een nieuwe tegel uit de beschikbare markt, vul deze weer aan en de volgende speler is. Wanneer je bordje vol gepuzzeld is, is het spel afgelopen en ga je punten tellen. Je krijgt punten voor de opdrachten die je hebt vervuld, voor knopen ( die krijg je wanneer 3 tegels van dezelfde kleur bij elkaar liggen) of wanneer je het bijpassende patroon heb gemaakt wat bij een van de gekozen katten ligt. Degene die de meeste punten heeft is de quiltmaster.

Eindoordeel
Calico is een prrrrfect puzzelspel. De simpele regels maar vele mogelijkheden maken het een spel wat je opnieuw wilt blijven spelen om te kijken of je het nu nog beter kan doen. Een dikke plus is het spelersbord wat ervoor zorgt dat niet alle stukjes steeds verschuiven en een leuke toevoeging in het spelregelboekje zijn de achievements. Je moet een beetje geluk hebben met de tegels die je trekt, hierdoor wacht je soms tevergeefs op een tegel die je nodig hebt. De markt is maar erg beperkt en wordt iedere keer alleen maar ververst wanneer er een tegel is gepakt. In dit spel zit weinig interactie met andere spelers waardoor je als heus kattenvrouwtje aan je dekentje kan werken. Je krijgt daar een mooi vormgegeven spel dat geen enkele keer hetzelfde is voor terug.

Exemplaar vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *