Review: Carcassonne: De mist

Carcassonne: De mist

Designer: Klaus Jurgen Wrede

Illustraties: Marcel Gröbe, Anne Pätzke

Spelers: 1-5

Tijd: 30-45 min

Uitgever: 999 games

Het is mistig in het plaatsje Carcassonne, er komen verhalen dat rondom de stade vreemde schimmen worden gezien, het blijken de Katharen te zijn waarop tijdens de vele kruistochten op gejaagd is en komen nu verhaal halen. Dus er is iets geks, er is iets raars wie moet je gaan bellen? De ghostbusters van Carcassonne, een geheim genootschap wat wordt ingeroepen om de rust weder te keren, door goed samen te werken kunnen zij deze geesten weer tot rust bedaren. Maar wees niet te snel opgelucht want spoken zijn net als onkruid ze blijven terugkeren om het je lastig te maken.
Carcasonne: De mist is een op zichzelf staande coöperatieve  versie van het bekende tegel legspel Carcassonne. Tevens is dit spel als uitbreiding toe te voegen aan het basisspel, hierdoor biedt het een hoop nieuwe tegels voor de Carcassonne liefhebbers maar ook voor de nieuwere spelers.

Thema en Componenten
Het spel heeft een nieuw jasje en dit is terug te zien op de tegels, dit is uiteraard ook een belangrijk onderdeel in het spel maar is dus netjes vormgegeven. Verder is het artwork hetzelfde als de huidige versie van Carcasonne dus is het spel hiermee prima te combineren, met de eerdere versie zal er wat verschil in artwork zitten. Verder zitten in de doos een hele buts aan houten meeples en houten geesten, een lekker kort maar krachtig regelboekje met een aparte bijlage wanneer jij het spel wilt spelen als uitbreiding. Dit alles in een iets te ruime doos ( maar bij mij plek geeft aan de andere uitbreidingen van Carcasonne) met een toffe cover.

Gameplay
In de basis speelt dit spel hetzelfde als het basisspel Carcasonne. Je legt een tegel neer, hierop mag jij een meeple van jezelf plaatsen en zodra de stad of de weg is afgebouwd krijg je hiervoor punten. In dit spel doet de boer in principe niet mee. Toch speelt De Mist wel anders, je start namelijk met een grotere start tegel waarop geesten staan afgebeeld, op iedere geest moet jij een figuurtje plaatsen uit de voorraad, je kiest hierna een niveau wat je wilt gaan spelen en volg de regels die daarvoor zijn beschreven in het regelboekje, daar ga jezelf prima aan uit komen.

Tijdens het spel leg je ook weer nieuwe tegels aan met mist en geesten, deze kan je aanleggen aan andere mist zodat je één geest minder op het veld hoef te leggen en kan zorgen dat de mist volledig wordt gedicht waarna alle geesten verdwijnen, daarnaast mag je ook nieuwe mist velden liggen en hoeft mist niet altijd te grenzen aan andere mist, dit zorgt er wel voor dat je het mistveld niet meer dicht kan maken dus dat is soms een tactische overweging. Wanneer je punten scoor mag je er ook voor kiezen om geesten van 1 tegel te verwijderen om te zorgen dat er genoeg geesten beschikbaar blijven in de voorraad, want wanneer je geesten moet plaatsen maar ze er niet meer zijn dan verlies je het spel. Een andere regel wat anders is dat er samen punten worden verzameld, het kan nu dus voorkomen wanneer meeples ‘perongeluk’ bij elkaar in een stad of een weg komen te staan dat beide meeples punten krijgen, zeker op latere niveaus is dit een handige manier om punten te scoren. Vanaf niveau 2 krijg worden er ook twee nieuwe tegels toegevoegd, kerkhoven en kastelen. Een kerkhof zorgt ervoor dat er meer geesten moeten worden geplaatst en wanneer je deze dicht maakt aan 4 zijdes wordt 1 meeple begraven en worden alle geesten van deze tegel verwijderd. Bij kastelen leveren aangrenzende misttegels punten op wanneer je hier een meeple op zet. Als het kasteel omringd is door 8 tegels dan scoort hij voor iedere tegel met mist 2 punten.

Wanneer De mist wordt ingezet als uitbreiding op het basisspel krijgen de spelers naast 5 meeples uit de basisset ook 3 bewaker meeples, in dit geval is het spel niet afgelopen wanneer er geen geesten meer zijn maar worden de geesten gebruikt om andere spelers weg te jagen of straf punten te geven. Wanneer jij een tegel aanlegt bij andere mist mag jij een geest plaatsen bij een andere meeple, deze zorgt voor -2 punten per geest wanneer de meeple wordt geteld of wanneer er 3 geesten bij een meeple liggen rent de meeple schreeuwen van het bord. Geesten mogen echter niet bij bewakingsmeeples geplaatst worden, verder werken deze meeples hetzelfde. Kerkhof tegels geven een nieuwe bewakers meeple wanneer deze met 8 tegels wordt omringd en het kasteel werkt hetzelfde zoals in de coöperatieve versie. Daarnaast kan deze uitbreiding “op eigen risico” worden gecombineerd met andere uitbreidingen.

Eindoordeel

Een coöperatieve versie van Carcasonne, daar was ik nog al sceptisch over in het begin, maar het werkt verassend goed. Het eerste niveau is nog goed te doen zonder te overleggen en een beetje lukraak wat tegels neer te leggen, maar op niveau 2 is het al een gezonde uitdaging, wat niet zomaar de eerste keer gaat lukken. Hierbij leer je dat je soms punten moet laten schieten om te zorgen dat je de geesten onder controle houdt. Dit had voor mij wat weg zoals in het spel Pandemic om de virussen onder controle te houden. De verschillende niveaus zorgen ervoor dat het steeds een stapje moeilijker wordt, terwijl het spel zelf niet heel erg verandert, dit zorgt ervoor dat het gemakkelijk blijft te spelen maar zorgt ervoor dat er soms wat meer overlegd moet worden voordat er een tegel of meeple wordt geplaatst. 

Als uitbreiding: Geesten, Kastelen en Kerkhoven geeft de mist wat manieren om andere spelers te pesten en een hele stapel aan extra tegels, hierdoor is het best een grote uitbreiding op het basisspel en ik vraag mij af of ik hem zelf vaak ga toevoegen of juist voor een kleinere kies. De uitbreiding zorgt er wel voor dat de akkers minder groot kunnen worden aangezien de mist ook akkers afsluit. 

Kortom Carcasonne: De Mist is een mooie aanwinst in de familie met een nieuwe kijk op het spel wat erg geestig is om te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *