Review: Chili Dice

Chili Dice
Aantal spelers: 1-4
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenker: Andy Daniel
Illustraties: Barbara Spelger
Uitgever 999 Games

Chili Dice is een pittig dobbelspel voor 1-4 spelers. Ben jij in staat om je hoofd koel te houden en de dobbelstenen het werk te laten doen. Kan jij goed inschatten tot hoever je kan gaan met het dobbelen en weet wanneer je moet stoppen? Vind je het leuk om een variant op Yathzee te spelen? Lees verder want dan is dit spel misschien wel voor jou.

Thema en componenten
In dit dobbelspel is het thema niet van belang. Lekker dobbelen is het devies! Er staat een chilipeper met een Mexicaanse hoed in de spelregels, maar wie kijkt daarnaar? En jij er zitten rode zijde op elke dobbelsteen, maar dat kan elke kleur hebben. Je krijgt in de verpakking de spelregels, zes dobbelstenen en een scoreblok. In de spelregels hebben ze een blaadje gevoegd wat je kunt kopiëren.

Gameplay
In Chili Dice heeft elke dobbelsteen een rode zijde. De spelers mogen zo vaak dobbelen als hij/zij wil. Dit in tegenstelling tot de meeste andere dobbelspellen waarbij elke speler maar maximaal drie keer mag dobbelen in zijn beurt. De speler kan in zijn ronde de rode zijde naar elke willekeurige kant draaien als dat voor hem beter uitkomt. Elke keer als de speler opnieuw werpt noteert hij dat op zijn scoreblok. 

In totaal heeft elke speler 30 worpen tot zijn beschikking. Deze kan hij naar gelang inzetten over de tien verschillende rondes die het spel duurt. Zo kan het zijn dat je in de ene ronde tevreden bent na de eerste worp en in de volgende vijf keer dobbelt. De spelers kunnen punten scoren door bepaalde combinaties van dobbelstenen te gooien. Een rode zijde verdubbelt het eindresultaat als je voor bepaald type ogen gaat. Daarnaast zijn er nog andere combinaties van worpen mogelijk zoals een straat, aantal rode zijden en zijn er paar situaties waardoor je extra punten mag noteren boven de normale puntentelling. Worpen die aan het eind van het spel over blijven zijn bonuspunten waard. Wie aan het eind van de 10e ronde de meeste punten heeft gedobbeld is de winnaar van Chili Dice.

Eindoordeel
Dit spel doet me verlangen naar de camping. Ik zie mezelf dit aan het begin van de avond al voor de tent spelen. Het is een leuke variant op het bekende Yathzee, met het belangrijkste verschil dat je zelf mag bepalen of je verder dobbelt of snel stopt. Op deze manier kan je mijns inziens beter je worpen verdelen over de verschillende rondes. Ik betrapte me er wel op dat ik zelfs na een paar potjes nog in het regelboekje moest kijken of ik sommige combinaties van dobbelstenen wel goed had geteld. Kortom leuk en snel dobbelspel wat je overal kunt spelen.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *