Review: Chronicles of Crime 1400

Chronicles of Crime 1400
Aantal spelers: 1-4
Tijd: 60-90 minuten
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Bedenker: David Circurel en andere
Illustraties: Barbara Golebiewska en andere
Uitgever: 999 Games

De karren ratelen door de straten. Een vrouw gooit via het raam een emmer met inhoud leeg. Ergens ver weg klinken kerkklokken. Je begeeft je in het Parijs van de late middeleeuwen! Je bent een ridder die visoenen heeft. Gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden of nog plaats moeten vinden gebruik jij bij het oplossen van zaken. Mensen uit de stad en daarbuiten kennen je reputatie en zoeken je op voor hulp. Samen met je familieleden en trouwe viervoeter los je elke zaak tot een goed einde op. Chronicles of Crime 1400 is het vervolg op de populaire Chronicles of Crime. Heeft deze versie genoeg in zich om op eigen benen te staan?

Gameplay
In de doos zitten voorwerpkaarten, karakterkaarten en locatiekaarten die we kennen uit het originele spel. Deze zijn te scannen met een app die te downloaden is. Hierdoor krijg je een interactief verhaal voorgeschoteld waarvan jij moet ontrafelen wat er is gebeurt. Als je een locatie scant dan geeft de app aan dat je naar die locatie reist. Daar kan je aanwezige personages ondervragen of het is soms mogelijk om de plaats te onderzoeken. Hierdoor kan je de omgeving onderzoeken op hints die je kunnen helpen bij het oplossen van de puzzel. De voorwerpen die je verzamelt verzamelen je op het centrale speelbord en daar kan je ook naar refereren als je in gesprek bent. Tot zover niets nieuws.

Wat er wel nieuw is zijn de mensen die je ondersteunen. Naast de personages die je kunnen helpen met het delen van hun kennis over voorwerpen en mensen heb je ook een hond tot je beschikking, Perceval. Met behulp van deze trouwe viervoeter is het mogelijk om voorwerpkaarten te besnuffelen om te kijken of er een menselijke geur op is achter gebleven. Vervolgens kan hij je bijvoorbeeld naar een locatie brengen waar diezelfde persoon is geweest, maar jij geen weet van hebt. Erg handig als je het even niet meer weet. Daarnaast heb je ook de beschikking tot visioenen. Deze visioenen laten je gebeurtenissen zien die hebben plaatsgevonden of zelfs nog gaan plaatsvinden. Op deze manier kan je gebeurtenissen of personages met elkaar verbinden die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Zodra de app aangeeft dat je een visioen hebt, trek je de kaart van de desbetreffende stapel. Tegen het einde van het scenario moet je een aantal vragen kunnen beantwoorden over de verschillende personages en welke rol ze spelen. Lukt het je om alle lijntjes met elkaar te verbinden en het verhaal tot een goed einde te brengen?

Eindoordeel
Bij het begin van het spel was ik sceptisch. Het originele Chronicles of Crime kon mij niet heel erg bekoren omdat je toch veel onderdelen aan het scannen bent en het lastig is om het de andere spelers naar de zin te maken terwijl er één met de app bezig is en het verhaal te vertellen. Wat mij betreft is Chronicles of Crime 1400 beter dan het origineel. Persoonlijk zou ik dit spel maar met maximaal twee personen spelen omdat het nog steeds last heeft van het vele scannen. Tegelijkertijd zie je ook dat de verhalen beter in elkaar zitten dan die uit het origineel. Ze bedenkers weten beter wat er wel en niet kan binnen de app. De toevoeging van visioenkaarten vond ik een waardevolle toevoeging omdat je deze kunt gebruiken als een steuntje in de goede richting. Soms ben je een karakter nog niet tegen gekomen die al wel op een visioenkaart te zien is. Dan weet je dat je nog even door moet. De hond is een leuke toevoeging, maar had wat mij betreft wel wat meer gebruikt kunnen worden. Tegelijkertijd kan het ook zijn dat ik hem niet genoeg heb gebruikt.

In de doos bevinden zich een tutorial en vier scenario’s van verschillende moeilijkheidsgraden. Bij het begin van het spel dacht ik dat dit summier was, maar de verschillende scenario’s spelen toch allemaal tussen de één en twee uur. Zeker de moeilijke scenario’s ben je wel even mee zoet en vaak moet je ze meerdere keren spelen wil je alle vragen kunnen beantwoorden en een volle score halen. Wat mij betreft is deze versie beter dan het origineel en bovendien ideaal om solo te spelen.

Dit spel is door de uitgever vriendelijk ter beschikking gesteld voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *