Review: Claim Anniversary Edition

Claim Anniversary Edition
Aantal spelers 2
Tijd: 25 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Scott Almes
Illustraties: J.D. Lanza Cebrian en M. Dimitrievski
Uitgever: White Goblin Games

In een land hier niet zo ver vandaan is al vijf jaar lang een strijd tussen de verschillende volkeren. In dit koninkrijk wil het nog wel eens voorkomen dat de koning dood wordt aangetroffen. Deze ochtend is hij met zijn hoofd in een wijnvat gevonden, maar is hij vermoord of had hij gewoon flinke dorst? Voor het spel Claim maakt het niet zoveel uit, er moet namelijk snel een troonopvolger komen. De verschillende facties van het land trekken ten strijde om uit te maken wie die nieuwe koning mag aanleveren. Totdat deze weer met zijn hoofd in een wijnvat gevonden wordt. Claim is een slagenspel voor twee spelers en bestaat vijf jaar, daarom komt White Goblin Games met een gelimiteerde versie met nieuw artwork, alle content van Claim 1 & 2 en een aantal nieuwe facties.

Thema & Componenten
Het spel Claim heeft een dun thema dat in een fantasy wereld afspeelt en hierin verschillende volkeren leven die gaan strijden om de macht in het koninkrijk. Het fraaie artwork draagt er wel aan bij dat er een setting wordt neergezet. Het artwork is door verschillende artiesten vormgegeven voor deze editie en dat is duidelijk terug te zien bij de verschillende soorten facties. Daarnaast komt het geheel in een mooie doos waarin ruimte is voor de andere uitbreidingen van Claim. Verder zit er een overzichtskaart in van alle facties en een aantal scenario’s, deze zijn voor mij persoonlijk meer een idee welke facties je bij elkaar kan toevoegen dan dat er speltechnisch iets verandert. De regels, overzichtskaart en scenario’s zijn ook in het Engels er aan toegevoegd.

Gameplay
Om een potje Claim te starten moet je eerst de 5 verschillende facties kiezen waarmee je het spel wilt gaan spelen, hierin zitten altijd 2 basis facties en hier kan je verschillende stapels kaarten aan toevoegen, dit wordt duidelijk beschreven in de handleiding om te zorgen dat je het spel altijd start met een stapel van 52 kaarten.

Claim wordt gespeeld gedurende twee fases. Tijdens de eerste fase ga je volgelingen rekruteren die vervolgens tijdens fase twee gaan zorgen voor aanhangers. Na de tweede fase gaat iedere speler kijken of hij een meerderheid heeft in 1 van de 5 facties en de speler die de meeste meerderheden heeft wint het spel.

Aan de start van fase een krijgt iedere speler 12 kaarten van de algemene stapel. De jongste speler mag beginnen en dit is de leider. Er wordt een kaart opengedraaid van de algemene stapel en om deze kaart gaan beide spelers strijden. De leider komt als eerst uit met een kaart en de andere speler dient te volgen indien mogelijk, de speler met de hoogste kaart wint de kaart die in het midden ligt, de verliezer krijgt een kaart van de algemene stapel, de gespeelde kaarten worden hierna afgelegd. De winnaar van deze slag mag weer uitkomen dit doen de spelers totdat de algemene stapel leeg is en beide spelers 12 kaarten hebben voor fase twee.

Tijdens fase twee gaan spelers weer kaarten spelen maar deze keer om hun tegenstander af te troeven en hun kaarten als aanhangers voor zich te winnen. Hierbij moeten spelers ook weer factie volgen en de speler met het hoogste cijfer wint dan in principe beide kaarten. Als alle kaarten zijn gespeeld wordt er geteld wie de meeste kaarten heeft van iedere factie en wordt de nieuwe troonopvolger bepaald.

Nou klink bovenstaande vrij recht toe recht aan, in Claim zit de twist in de verschillende facties waarbij de facties allemaal hun eigen speciale eigenschappen hebben, zo kunnen reuzen gnomen verpletteren, verslaan ridders altijd goblins en telt een viking voor twee bij de eindtelling. De verschillende eigenschappen staan duidelijk vermeld op de overzichtskaart. Het spel is daarnaast ook te spelen met 3 of 4 spelers, de regels hiervoor staan beschreven in het regelboek.

Mening
Wanneer ik Claim moet uitleggen zie ik altijd wel een vraagteken op het gezicht van mijn tegenstander, het idee om eerst kaarten weg te spelen om nieuwe kaarten te krijgen voor fase twee is een typisch geval van gewoon spelen dan wordt het vanzelf duidelijk. Claim leent zich altijd wel voor ‘nog een potje’ dus tijdens de tweede keer spelen is het al een stuk duidelijker. De kracht in Claim zit hem in de verschillende facties en wat zorgt voor een leuke twist tijdens het spel. Sommige facties hebben een eigenschap voor een van de twee fasen tijdens het spel en sommige hebben een eigenschap die altijd geldt. Het grote voordeel aan deze jubileum editie is dan ook dat je naar hartelust facties kan mixen en matchen zodat elk spel fries aanvoelt. Doordat de artwork wordt verzorgt door diverse artiesten mist het hier wel consistentie, maar het is leuk om te zien welke stijl ze allemaal hanteren (achter op het regelboekje kan je zien welke artiest wat heeft gemaakt).

Claim zal ik persoonlijk zelf niet met drie of vier spelers spelen, het is voor mij een spel voor twee spelers wat je vlot moet spelen en waar je soms wat geluk aan je zijde hebt met de gesloten kaarten die je trekt tijdens de eerste fase. De scenariokaarten geven je richting door suggesties te geven welke facties je kunt combineren met elkaar. Een leuke toevoeging voor deze editie, maar niet een must. Claim 5th anniversary is voor de liefhebber van het spel een mooi complete doos met ruimte voor je andere uitbreidingen zodat alles in een doos zit. Voor de spelers die het spel nog niet kennen een ideale manier om een vlot, afwisselend slagenspel te claimen.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *