Review: Codenames Disney

Codenames Disney
Aantal spelers: 2-8
Tijd: 15 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenker: Vlaada Chvátil
Illustraties: N/A
Uitgever: White Goblin Games

Toen de originele Codenames in 2015 op de markt kwam was het een instant hit. Tijdens de laatste jaren van mijn studententijd heb ik dit regelmatig gespeeld met studiegenoten. Het eenvoudige principe zorgde ervoor dat het enorm veel mensen aansprak. Vele spin-offs volgde en nu zes jaar later is het tijd voor de Disney versie om in het Nederlands te verschijnen. De combinatie Disney en Codenames heeft natuurlijk alles in zich om een hit te worden.

Gameplay
Voor diegene die het origineel nog niet gespeeld hebben hierbij een kleine omschrijving. Je speelt in twee teams tegen elkaar. Het team wat het eerst alle afbeeldingen die open op tafel heeft liggen juist heeft geraden wint, klinkt simpel niet? Een probleem, de spelleider mag aan de overige groepsleden slechts hint geven met maar één woord in combinatie met een getal. Het woord moet verband houden met de afbeeldingen die bij zijn kleur horen en het getal geeft aan hoeveel afbeeldingen de spelleider in gedachten heeft. De overige groepsleden moeten voorzichtig te werk gaan want het kan zomaar zijn dat je een neutrale afbeelding aanwijst of zelfs een van de tegenstanders die ze vervolgens mogen afdekken. Het team wat als eerste alle afbeeldingen heeft gewonnen van zijn kleur wint Codenames Disney!

Eindoordeel
De charme van het originele spel is dat je je helemaal kan uitleven met de hints omdat de kaartjes zo neutraal zijn. Deze versie met een Disney thema zorgt ervoor dat je wat beperkter bent in het geven van aanwijzingen. Daarnaast had ik graag gezien dat ze nieuwe artwork voor het spel hadden gebruikt in plaats van filmfragmenten. Wat ik heel erg leuk vindt is het feit dat ze twee niveaus met sleutelkaarten hebben toegevoegd. Op deze manier kunnen ook al de jongste dit spel snel oppikken en meespelen met de rest van het gezin

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *