Review: Coyote

Coyote
Aantal spelers: 3-6
Tijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Spartaco Albertarelli
Illustraties: Zona Evon Shroyer
Uitgever: 999 Games

Coyotes zijn onbetrouwbare beesten. Ze zijn handig, slim en kunnen de boel oplichten. Mochten ze een keer in het water vallen en hun spullen kwijt zijn pas dan maar op, want ze dagen je uit tot een spel om je bezittingen te pakken te krijgen. Volg jij het nog? Tot zo ver de reden waarom we bij elkaar aan tafel zitten om dit spel te spelen.

Gameplay
Voor aanvang van het spel worden alle speelkaarten geschud en vormen een gedekte stapel op tafel. Vervolgens krijgt elke speler drie spiekkaarten en kan het spel beginnen. Ieder speler krijgt vervolgens een speelkaart en stop deze in zijn kaarthouder, het is belangrijk dat je de kaart niet ziet. Daarnaast wordt er een kaart in het midden van de tafel dicht gelegd. Daarna kan het spel beginnen.

De spelers mogen om beurten, beginnend bij de startspeler, een bod plaatsen. Als je een bod plaatst moet het hoger zijn dan het oorspronkelijke bod wat er is gedaan. Je kunt een bod plaatsen op basis van de informatie die je voor je hebt. Je ziet de waarde van de kaart van je tegenstanders en hierop kan je baseren hoe hoog je wilt bieden. Als je meer zekerheid wilt hebben dan kan je ook je spiekkaart gebruiken om de kaart in het midden te bekijken. Op deze manier heb je meer informatie en is het mogelijk om je bod beter af te stemmen op de situatie. Je kan nooit je eigen kaart zien en hierdoor heb je geen honderd procent informatie en moet je een beetje afgaan op de andere deelnemers.

Mocht je het bod te hoog vinden in vergelijking met wat er op tafel ligt dan kan je het bod uitdagen. Blijkt nou dat de waarde van de verschillende kaarten lager is dan het huidige bod dan heb je als uitdager gewonnen. Vervolgens mij je een van je gebruikte spiekkaarten weer open draaien. Maar als de waardes van de verschillende kaarten nou hoger zijn dan het bod dan heb je als uitdager verloren. In dat geval moet je een van je spiekkaarten inleveren, bij de laatste spiekkaart lig je uit het spel. Naast de normale kaarten met een waarde erop zijn er ook nog twee bijzondere kaarten. Deze dat er meer onzekerheid is over de uitkomst van het bieden en zorgen voor meer spanning in het spel. Diegene die als laatste nog spiekkaarten over heeft is de winnaar van Coyote.

Eindoordeel
Na Spicey is dit wederom een leuk vlot kaartspel waarbij bluffen een belangrijk onderdeel is. Normaal gesproken ben ik geen fan van dit soort spellen (lees: ik verlies altijd met bluffen), maar Coyote kan ik zeker wel waarderen. Het spel heeft in de verte iets weg van Hanabi, omdat je in dat spel ook niet je eigen kaart(en) kan zien. Hierdoor moet je ook varen op het gedrag van anderen. Daarnaast is het fijn dat het lekker vlot wegspeelt. Niets is vervelender om uit een spel te liggen en wachten tot de rest klaar is. Verder wil ik nog speciaal wijzen op de grafische vormgeving en de artwork. De verpakking spreekt door de glansfolie erg aan waardoor het opvalt in de kast. Daarnaast spreken de illustraties me erg aan omdat het niet de standaard afbeeldingen zijn. Kortom en kaartspel wat nog vaker op tafel komt.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *