Review: Cubosaurus

Cubosaurus
Aantal spelers: 2-5
Tijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenker: Fabien Tanguy
Illustraties: Kristiaan der Nederlanden
Uitgever: Gam’inBIZ

Miljoenen jaren geleden waren de dinosaurussen de baas over de aarde. Voor miljoenen jaren waren ze het hoogtepunt van de evolutie. Uiteindelijk moesten ze het door vulkaanuitbarstingen en meteorietinslagen het onderspit delven aan een nieuwe soort organisme: de zoogdieren. Deze zoogdieren gaan met elkaar de strijd aan om te kijken wie de beste kudde dinosaurussen kan vormen. Cubosaurus is de spirituele opvolger van Cubirds, met dezelfde type illustraties, maar met totaal andere regels. Lukt het om jou dinosaurussen weer over de aarde te laten regeren, of is de balans zoek en zak je door het ijs.

Gameplay
Aan het begin van het spel worden per speler tien kaarten geteld en deze vormen een aparte trekstapel. De overige kaarten doen tijdens dit spel niet mee. Vervolgens krijgt iedere speler 4 kaarten en legt deze open voor zich neer en van de rest wordt een trekstapel gevormd. Het spel wordt over twee rondes gespeeld (bij twee spelers wordt drie rondes aangeraden) en als je aan de beurt bent dan verloopt je beurt in twee stappen, namelijk kaarten krijgen of pakken en kaarten houden of doorgeven.

Als je aan de beurt moet je een kaart van de trekstapel pakken als je geen kaart op hebt gekregen van de speler die voor je aan de beurt is. Daarna kan je kiezen om de kaart(en) te houden die in je hand zitten of deze door te geven. Als je de kaarten wilt houden dan leg je ze voor je neer en voegt ze eventueel bij de andere kaarten van dezelfde soort. De verschillende dino’s scoren allemaal op hun eigen manier. De Tyrannosaurus scoort de meeste punten als die alleen is en de Stegosaurus scoort punten als die alleen is of juist in grote groep. Als je de kaarten niet wilt houden, omdat ze bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je negatieve punten krijgt dan pak je een kaart van je kudde van een soort die nog niet in je hand zit en voegt deze hieraan toe. Daarna geef je je hele hand door naar de volgende speler die weer de beslissing gaat nemen of de hand bij zijn kudde wordt gevoegd of een extra soort aan de kaarten wordt toegevoegd. Als alle kaarten van de trekstapel op zijn dan worden de punten geteld voor die ronde en wordt er een nieuwe stapel gevormd. Nadat alle rondes gespeeld zijn worden de punten bij elkaar opgeteld en diegene die de meeste punten heeft gehaald wordt tot winnaar uitgeroepen.

Naast het basisspel heeft Cubosaurus ook een variant voor gevorderden. Hierij worden zogenaamde evolutietegels gebruikt waarbij een eenmalige of permanente eigenschap op te zien is. Deze zijn te verdienen door dinosaurussen in je kudde te leggen die een DNA-icoon op hun kaart hebben. Als je handkaarten in je kudde plaats krijg je zoveel DNA fiches als dat er iconen op de kaarten staan. Je mag maar een tegel per beurt kopen. Het aantal tegels wat te bemachtigen is wordt beperkt door het aantal spelers. Fiches die je aan het eind van het spel niet hebt gebruikt leveren nog punten op.

Eindoordeel

Cobusaurus is een heerlijk luchtig kaartspel met weinig poespas. Laat je niet in de luren leggen door het simpele uiterlijk, want dit kaartspel kan gemeen bijten. Juist door de simpele regels moet je soms lastige keuzes maken omdat je goed in de gaten moet houden wat er allemaal op tafel ligt. Je kunt door slim te spelen ervoor zorgen dat je tegenstander(s) niet zomaar elke dino die ze niet willen kunnen afleggen. Daarnaast zorgt de simpele en gevorderde variantie dat je het zowel met je familie als met liefhebbers van de hobby kunt spelen. Door de evolutietegels komt er een extra laagje tactiek bij. Daarnaast zorgt het unieke artwork ervoor dat het elke keer weer terug op tafel komt. Persoonlijk is het niet echt mijn smaak, maar ik kan me voorstellen dat het voor jonge kinderen lekker kleurrijk is en tot de verbeelding spreekt. Als laatste wil ik de verschillende spelersaantallen aantippen. Met lagere spelersaantallen heb je veel meer controle over de kaarten die uiteindelijk wel of niet in je kudde belanderen dan met hogere. Persoonlijk speel ik dit spel het liefst met drie spelers, met meer heb je minder invloed en komt er wat meer geluk bij kijken. Ben je nog op zoek naar een leuk kaartspel dat een mooie balans heeft qua diepgang en toegankelijkheid, dan is Cubosaurus zeker een aanrader.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *