Review: De avonturen van Robin Hood

De avonturen van Robin Hood
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 45 tot 60 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Michael Menzel
Illustraties: Michael Menzel
Uitgever: 999 Games

Ga samen het avontuur tegemoet met Robin Hood en zijn metgezellen en laat je begeleiden door de verhalen uit het boek. Neem het op tegen de Sheriff van Nottingham en ontdek wat er allemaal in Sherwood Forest gebeurt.

Thema
De basis van het spel is thematisch goed uitgevoerd, de bekende figuren zoals vrouwe Marian en broeder Tuck. Met elkaar ga je ontdekken hoe het verhaal zich ontwikkeld. Hierin krijg je diverse opdrachten voor jou groepje vogelvrij verklaarde. Het thema zelf wordt ondersteunt door het boek. Het verhaal en de avonturen zijn hierin genoteerd. In totaal zijn er  9 avonturen maar je maakt een splitsing waardoor je er 7 zult spelen. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk is om het verhaal nog een keer te spelen met een andere wending.

Componenten
 Bij het zien van het grote speelbord is al gelijk duidelijk dat Michael het weer prachtig heeft geïllustreerd, dit is echt een verrijking voor het spel en een belangrijk mechanisme zit erin verwerkt door bepaalde delen in de schaduw te laten vallen. Daarnaast valt het op dat het bord allemaal kleine vakjes heeft waarin je het kartonnetje kan uitpakken en omdraaien een beetje vergelijkend met een grote adventkalender. Dit had ik zelf persoonlijk nog nooit gezien en zorgt voor een veranderd speelbord tijdens het spelen van het spel. Naast het bord bevat het uiteraard het mooi ingebonden boek wat van erg goede kwaliteit is en diverse houten speelstukken voor de verschillende personages. Het leren van het spel doe je spelenderwijs, vergelijkbaar met Andor dus zodra de doos opengaat, het bord in elkaar is gezet kan je starten met het lezen van het boek. Tijdens de verschillende opdrachten krijg je dus stap voor stap de regels gepresenteerd.

Gameplay
Robin Hood speel je coöperatief, iedere speler kiest een karakter en neemt de bijbehorende speelstukken. Je begint uiteraard met avontuur 1 en doorloop zo de verschillende avonturen die ongeveer één uur duren. Hierbij is het belangrijk om te weten dan Robin Hood een campagne spel is en geen legacy spel. Het spel is dus meerdere keren te spelen en weer te resetten, het is ook niet nodig om met een vaste groep te spelen alhoewel dit natuurlijk wel leuker is.

Het spel legt zichzelf uit door middel van het boek. Een mooi mechanisme is dat iedereen een spelerschijf in een zak doe en dat je hier uit grabbelt en bepaald wie er aan de beurt is. Als je aan de beurt ben doe je een verplaatsing en puzzel je een route met de speelstukken die je hebt. In het begin hoef je nog maar weinig rekening te houden met het bord maar later in het spel is het belangrijk om te kijken of je eindigt in de schaduw of in het licht vanwege de wachters op het speelbord. Eindig jij je verplaatsing bij een vakje wat je kan ontdekken dan activeer je deze en zoek je het bijbehorende stukje in het boek op, dit kan per scenario verschillen.

In volgende spellen worden er nog andere dingen aan de buidel toegevoegd waaronder ook de wachtertegels. Deze zorgen ervoor dat sommige wachters activeren en juist andere weer verdwijnen. Het avontuur zal je moeten zien op te lossen in een bepaalde tijd dat afhankelijk is van het aantal spelers. Lukt je dat dan mag je door naar het volgende scenario, lukt je dit niet dan kan het nog een keer spelen en zullen er ook andere interacties zijn met objecten op het speelveld.

Eindoordeel
Toen ik Robin Hood voor de eerste keer op Spiel zag liggen was ik gelijk geïnteresseerd. Een dik boek, een prachtig speelbord en spelersfiguren in verschillende maten heeft het een hoge table presence. Het spel is zelf wel wat aan de lichte kant, echt gericht op families die een avontuur willen beleven voor verschillende leeftijden. Voor mij persoonlijk had er wel net iets meer diepgang in mogen zitten en ook het verhaal in het boek had wat beter mogen worden geschreven. Dit neemt niet weg dat het boek je ontzettend goed meeneemt, referenties bevat voor de verschillende items en plaatsen van de wachters en duidelijk beschrijft wat er gebeurd als je een schijf uit de buidel mag trekken. Hoe hij dat ook bedacht heeft met de buidel is erg sterk, eigenlijk doe alles in de zak en begin je te spelen. In de buidel zitten dus spelers schijven, verschillende blokjes waarmee je conflicten afhandel en zegels die bepalen hoe de wachters lopen. Ook het loop mechanisme is leuk om mee te puzzelen, het levert je namelijk ook nog een extraatje op als je niet de grootste speelstuk hoeft te gebruiken. Een punt van aandacht voor jezelf is dat rekening moet houden dat het bord na een aantal spelletjes wel wat heeft te lijden. De kartonnetjes die er in en uit gehaald worden en met name de wachters krijgen na loop van tijd toch wat rafelrandjes, dit is wellicht te voorkomen door heel voorzichtig te doen. Ik beschouw dit niet als iets heel negatiefs het is bijna niet te voorkomen op de manier waarop hij dit spel op unieke wijze heeft vorm gegeven. Robin Hood is een mooi uitgewerkte familie coop met goed uitgewerkte mechanismen.

Het spel is vriendelijk beschikbaar gesteld door de uitgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *