Review: Disney Villainous

Disney Villainous
Aantal spelers: 2-6
Tijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Prospero Hall
Illustraties: niet bekend
Uitgever: Ravensburger

Laat je dromen werkelijkheid worden in Disney Villainous. Kruip in de huid van je favoriete slechterik en voltooi je eigen unieke opdracht om de slechtste slechterik van allemaal te worden. Maar pas op tijdens het spel kan je plan  dwars worden gezeten door die vervelende goedzakken uit de betreffende Disney films. Misschien steelt Aladdin dus weer net op tijd die magische lamp, duwt Peter Pan je van de boot of helpt Robin Hood de armen met je zuurverdiende geld. Ga de strijd  met elkaar aan en laat het spiegeltje aan de wand jouw naam uitspreken.

Thema & Componenten
Het thema in Disney Villainous komt tot leven door de vele unieke kaarten met artwork uit de films. Daarnaast spelen de slechteriken allemaal op een eigen manier en hebben ze een eigen win conditie. Met behulp van een gids wordt iedere slechterik geïntroduceerd en benadrukt hoe dat deze de opdracht kan vervullen. Dit werkt erg goed en helpt enorm bij het uitleggen van het spel. De spelers pionnen zijn op een artistieke manier vorm gegeven, persoonlijk vind ik dit mooi gedaan maar hier moet je wellicht van houden. 

Gameplay
Om het spel te starten kies je een van de zes slechteriken uit die in de basis doos zitten (Jafar, Kapitein Haak, Maleficent, Prins John, Hartenkoningin uit Alice in Wonderland en Ursula). Deze slechteriken worden geïntroduceerd door middel van hun eigen gids en je neemt de bijbehorende stapel kaarten. De stapel kaarten zijn opgedeeld in je eigen Villain deck en een Fate deck. Met het Villain deck speel jij en bevat kaarten waarmee jij je opdracht kan voltooien, het Fate deck bevat de goede karakters uit de film die je proberen tegen te werken. Wanneer iedereen zijn bijbehorende pion en spelersbord ook uit de doos heeft gehaald kan men van start gaan. Wanneer je aan de beurt ben moet je namelijk je pion naar een andere locatie verplaatsen als dat waar je op stond. De bordjes met locaties verschillen per slechterik en sommige locaties zijn ook nog niet te bereiken. Als je een locatie hebt uitgekozen mag je de acties doen die er op staan afgebeeld in iedere willekeurige volgorde en je mag ook acties overslaan. Acties die er op kunnen staan is kaarten pakken, kaarten spelen, power tokens nemen (betaalmiddel) of een Fate kaart plaatsen bij een tegenstander hiermee kan je elkaar dwarszitten. Fate kaarten leg je namelijk bij iemand op zijn spelersbord waardoor sommige locaties worden afgedekt waar de Villain geen gebruik meer van kan maken. Deze Fate kaarten zijn met een bepaalde actie ook weer te verwijderen. Als je klaar bent met het uitvoeren van de acties is de volgende speler. De acties staan verder duidelijk uitgelegd in het overzichtelijke regelboekje. Wanneer een speler zijn unieke opdracht weet te voltooien wint deze het spel.

Eindoordeel
Villainous is een spel wat er aantrekkelijk en herkenbaar uitziet voor veel mensen dankzij de gebruikte afbeeldingen uit de bekende films, Disney fans zullen dit spel dan ook graag op tafel krijgen en kunnen nog wel even door met de vele uitbreidingen die al op de markt zijn. Wat ik leuk vind aan het spel is het asymmetrische gedeelte, iedereen een verschillende win conditie en een eigen deck met kaarten maakt het een leuke puzzel om op te lossen. De ene Villain heeft wel op het oog een iets makkelijkere opdracht dan de andere en door dat je soms specifieke kaarten nodig hebt om het te winnen zit er wel een geluk heids factor in het spel. De Fate kaarten zorgen voor wat interactie in het spel waarmee je elkaar dwars kan zitten. Villainous is geen spel voor de expert speler die iedere zet strategisch uitdenkt daarvoor zit er net teveel geluk in, met dat in gedachte heb ik me goed weten te vermaken met dit spel en zeg nou zelf niets is beter dan de bad guy te spelen.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *