Review: Dive

Dive
Aantal spelers: 1-4
Tijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenker: Romain Caterdjian & Anthony Perone
Illustrator: Alexandre Bonvalot
Uitgever: Sit Down!

Duik de diepte in tijdens het jaarlijkse toegangsritueel op het eiland Windbark. Maak gebruik van de schildpadden en mantaroggen tijdens jouw duik om de heilige steen als eerste te pakken. Maar pas op voor de haaien, want ze kunnen dichterbij zijn dan je in eerste instantie dacht.

Thema en componenten
Het onderwater/duik thema komt direct goed naar voren bij het zien van de doos, wanneer je de doos openmaakt wacht je een heldere diepblauwe oceaan waarin je van alles ziet zwemmen en laat jezelf onderdompelen in dit spel. Echter het stukje van het toegangsritueel en de heilige steen is tijdens het spel niet echt duidelijk naar boven komen drijven.

De componenten in dit spel vallen direct op, de transparante kaarten die de oceaan voorstellen, een goede insert, degelijke spelers bordjes en schijfjes en dan ook nog allemaal leuke zeedieren fiches en dit allemaal onder een mooie cover art. Kortom de componenten zijn van een zeer hoge kwaliteit. Vooral ook de details die verwerkt zijn in de transparante kaarten is erg knap gedaan.

Gameplay
Het doel van het spel is om zo snel mogelijk zo diep mogelijk te duiken. Dit wordt bijgehouden op het afdalingsbord, wanneer een duiker op plek 23 eindigd of passeerd eindigt het spel en heeft de speler gewonnen die het verst op het bord is gevorderd. Om af te dalen op dit bord doorloop je verschillende fases. Fase 1 ga jij je duik plannen. Je bekijkt de oceaan van alle beschikbare hoeken en gaat bepalen op welk level je haaien, schildpadden of mantaroggen gaat tegenkomen. Achter je spelersbordje ga je in het geheim dat aangeven met de speler schijfjes die lopen van sterkte 1 tot en met 5. Wanneer jij denkt dat een level een haai bevat draai je hem op de haai zijde. Je mag daarnaast verschillende stenen op elkaar zetten zodat je sterker bent. Waarom zou je dat doen? nou zodat de vriendelijke zeebewoners jou verder op reis helpen. Zo kan je aanhangen aan een zeeschildpad zodat je één of twee stapjes verder vooruit wordt geholpen en helpt een mantarog je te verplaatsen naar een andere duiker.

In fase 2 ga je bekijken wie dan het sterkste is en of je goed heb ingeschat of er een haai is op het betreffende veld. Iedere speler doet zijn bordje omhoog en laat zien wat hij denkt. Nu worden om beurten de kaarten van de stapel afgehaald om te kijken of je het goed heb ingeschat en wie gebruik mag maken van de schildpad of mantarog. Wanneer iemand een fout heeft gemaakt verwijderd hij zijn schijfje op dat level en de levels daaronder. Is deze speler al in het diep gedeelte op het afdalingsbord verliest hij alle schijfjes waardoor hij niet dieper duikt deze ronde. In de laatste fase ga je bekijken of iemand plek 23 heeft gehaald anders herhaal je bovenstaande stappen. Als variant kan je nog de metgezellen toevoegen, deze geven een eenmalige bonus, het spel beschikt ook nog over een solo variant.

Eindoordeel
Dit spel stond hoog op mijn Spiellijstje van 2020, de transparante kaarten vielen mij gelijk op. Het is iets wat ik nog niet eerder heb gezien in een bordspel. Het spel is zeer mooi afgewerkt en is makkelijk op tafel te zetten, de regels stellen niet veel voor en de gimmick in het spel kan mensen die normaal niet zo van spelletjes houden wellicht toch naar de tafel lokken. Voor mij persoonlijk had er nog iets extra’s bij gemogen, iets waardoor het nog iets meer ‘diepte’ krijgt. De metgezellen zijn een leuke toevoeging maar doen voor mij te weinig. Neemt niet weg dat het er fantastisch uitziet en zeer geschikt is als familiespel!

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *