Review: Dodo

Dodo
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 10 minuten
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Bedenker: Frank Bebenroth, Marco Teubner
Illustraties: Cyril Bouquet, Paul Mafayon et al.
Uitgever: 999 Games

Lang dacht men dat de Dodo was uitgestorven maar niets blijkt minder waar. Jaarlijks keert de Dodo terug op de steilste berg van heel Mangalopanesia en met behulp van de eilandbewoners wordt er hard gewerkt om de eieren van deze onhandige vogel veilig naar beneden te laten rollen. Want als je gaat broeden op de hoogste steile berg is het niet handig als je ei naar beneden begint te wiebelen, dan ben je eigenlijk gedoemd om uit te sterven.

Thema & Componenten
Dodo valt gelijk op dankzij zijn componenten, met een beetje knutselwerk verrijst er een heuse berg op tafel. Daarnaast zit er een bijzondere bal in waarin een mechaniek is verwerkt dat hij langzaam langs de berg naar beneden gaat rollen. De spelregels zijn verder snel uit te leggen en er zit nog een variant in om het moeilijker te maken.

Gameplay
Voordat je start met het spel moet je het speelbord opbouwen en alle onderdelen klaar leggen. Het ei mag je klaarleggen in het nest en een van de spelers mag zodra iedereen er klaar voor is de dodo laten bewegen waardoor de bal langzaam van de berg af gaat rollen.

Hierdoor start het spel en moet je als je aan de beurt bent dobbelen en het afgebeelde plaatje zoeken tussen alle fiches, net zoals in memory. Hier tussen zitten ook afbeeldingen  de eilandbewoners en die dienen als een joker. Met de fiches die kloppen ga je nieuwe bruggen bouwen om het ei veilig naar beneden te laten rollen waarna je het op kan vangen in je boot. Als dit lukt win je het spel, mocht het niet lukken dan valt het ei op de grond kapot en probeer je het nog eens.

Eindoordeel
Het spelletje Dodo zorgt voor een spannende variant op het bekende spelletje memory. Ik speelde het al met veel succes met mijn zoontje van 4 en hij sprong letterlijk op zijn stoel van de spanning of het ei niet zou vallen, hierdoor vergat hij soms te dobbelen waardoor het ei ook snel ter pletter sloeg. Voorlopig is hier het basisspel nog voldoende, maar voor de doorgewinterde memory speler kan je het altijd moeilijker maken doordat ze meer fiches moet verzamelen voor er een brug onderdeel klaar is. Een klein minpuntje aan het spel is dat je het wel even moet opbouwen, geen hogere wiskunde maar het is niet gelijk te spelen vanuit de doos. Het karton van de berg en van de brug onderdelen zullen dus in de loop van de tijd ook wel slijtage krijgen door het in en uit elkaar halen van het spel. Desondanks is het een echt leuke aanwinst voor de kinderspellenkast die voor veel speel plezier gaat zorgen.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *