Review: Don Juan

Don Juan
Aantal spelers: 2-5
Tijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Marcelo Nery
Illustrator: Gaël Lannurien
Uitgever: 999 Games

Oude tijden herleven tijdens het spelen van Don Juan. Dat er nog brieven in plaats van mailtjes naar elkaar gestuurd werden. Tijdens het spel wachten de verschillende spelers op de brieven van Juan waaruit blijkt dat hij of zij toch echt de enige is waar hij voor kiest. Lukt het om de andere spelers de verkeerde keus te laten maken dan ga jij wellicht met de liefde er vandoor. Dat geef ik je op een briefje!

Gameplay
Het spel wordt over een aantal rondes gespeeld en afhankelijk van het aantal spelers worden er een aantal verschillende brieven in de buidel gedaan. Dit kunnen brieven van jou kleur zijn die je moet verzamelen zodat je kan laten zien dat jij de ware liefde bent van Don Juan. Verder zijn er ook slechte brieven, deze zorgen voor gebroken hartjes en zijn er joker brieven waar het niet helemaal duidelijk is aan wie deze is gericht.

Aan het begin van elke ronden trekt een speler een aantal brieven uit de buidel en maakt daar groepjes van dat gelijk is aan het aantal spelers in het spel. De andere spelers mogen als eerste kiezen en diegene die de groepjes heeft gemaakt krijgt de brieven die over blijven. Op deze manier moet je goed nadenken hoe je de groepjes met brieven indeelt. Ga je voor teveel liefdesbrieven in je eigen kleur dan worden die door de tegenstander weggekaapt. Je wilt de brieven ook zo verdelen dat je niet met alle slechte brieven overblijft want dat levert je liefdesverdriet op en een gebroken hart. Met drie gebroken hartjes moet je een hartje uit je eigen voorraad afleggen. Het spel is afgelopen als een speler in totaal drie hartjes heeft verzameld. Die heeft laten zien dat hij de enige is voor Don Juan.

Eindoordeel
Don Juan is een klein leuk spelletje wat gebaseerd is op een leuk mechanisme, ik kies jij pakt. Hierdoor is het mogelijk om kleine psychologische spelletjes te spelen door spelers te slim af te zien met de groepjes die je maakt. Hierdoor heeft het spel net een dieper laagje dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Tegelijkertijd is het ook geen ontzettend diep spel wat het ideaal maakt om met mensen die niet zo vaak spellen spelen op tafel te zetten. Als de aantal spelers groter worden neemt de tactiek wat af en komt er ook bepaalde geluksfactor bij kijken omdat je minder invloed kan uitoefenen op de groepjes die je kan vormen of pakken. Al met al een vlot spel voor tussendoor, maar wellicht voor de veelspeler bied het te weinig.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *