Review: Fiësta Mexicana

Fiësta Mexicana
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenker: Christian Fiore, Knut Happel
Illustraties: Fiore GmbH
Uitgever: 999 Games

In Mexico is Dia de Muertos een belangrijke feestdag. Op deze dag wordt er altijd volop eten bereid wat vervolgens onder elkaar wordt opgegeten. In Fiësta Mexicana gaan de spelers aan de slag om de gerechten die door de kok worden bereid te serveren op hun eigen tafels. Lukt het de spelers om zoveel mogelijk gerechten met bijpassende dips op tafel te zetten in dit doldwaze biedspel?

Gameplay
Aan het begin van ieder spel krijgen de spelers een speelbord en twee startkaarten met verschillende gerechten erop. Daarnaast krijgen de spelers vijf gastenkaarten waarbij ze uit drie verschillende kleuren mogen kiezen. Vervolgens wordt de stapel met gerechten op tafel gelegd en wordt de bovenste kaart omgedraaid.

Als je als speler aan de beurt ben mag je bieden op het gerecht wat midden op tafel ligt. Het bieden doe je door middel van de punten die nog op je bord aanwezig zijn. Op de kaarten staan verschillende gerechten afgebeeld met verschillende dipsauzen. Hoe meer dipsauzen staan afgebeeld hoe minder punten op de kaarten. Als een speler een gerecht heeft gewonnen dan plaats die vervolgens op het bord. Punten zijn te verdienen met een goede match te maken met de dips en de punten die op de kaart zijn afgebeeld. Als je geen match met de dipsaus kunt maken levert je dat minpunten op. Het is ook mogelijk om een van je gastenkaart af te leggen en daarmee een gerechtenkaart veilig te stellen zodat er niet meer op geboden kan worden.

Als je de bieding niet hebt gewonnen dan mag je het bord 90 graden draaien. Hierdoor komen er nieuwe getallen beschikbaar waardoor je de volgende keer meer kans maakt om de bieding te winnen. Zodra de eerste speler alle gerechten heeft geplaatst is het spel afgelopen en wordt de eindscore bepaald. De punten die tijdens het spel worden gehaald worden bij de verschillende gastenkaarten opgeteld. Diegene die vervolgens de hoogste score heeft gehaald wint het spel.

Eindoordeel
Fiësta Mexicana is een lekker simpel biedspel wat geschikt is voor het hele gezin. De regels zijn simpel en toegankelijk, maar tegelijkertijd zit er nog een lekker onderlaagje in verwerkt. Aan de ene kant is het scoreverloop heel duidelijk omdat je de punten open informatie is, maar aan de andere kant zorgen de gastenkaarten op het eind van het spel dat er nog verschuivingen mogelijk zijn. Daarnaast is het helemaal niet zeker dat je wint als jij diegene bent die zijn bord als eerste vol heeft met gerechten. Doordat je veel punten kunt verdienen met goede matches te maken met de verschillende sauzen kan het soms beter zijn om een beetje achter te blijven met bieden en alleen op de kaarten te bieden die je veel punten in een keer opleveren.

Het is prettig dat er twee verschillende varianten van het speelbord aanwezig zijn. Dit zorgt ervoor dat het wat lastiger wordt omdat je op bepaalde vlakken gerechten moet serveren omdat open plekken op het eind minpunten opleveren. Deze borden zijn allemaal hetzelfde en die hadden wat mij betreft wel verschillend mogen zijn. Daarnaast bied het draaien van een bord een leuke twist aan het bieden. Hierdoor is het soms handig om een bieding te verliezen zodat je je bord kunt draaien waardoor je in het vervolg een sterke bieding kunt doen. Voor de veelspeler bied Fiësta Mexicana te weinig, maar dit spel gaat nog vaker op tafel komen met het hele gezin.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *