Foundations of Rome
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 60-90 minuten
Leeftijd: vanaf 13 jaar
Bedenker: Emerson Matsuuchi
Illustraties: Damien Mammoliti
Uitgever: Arcane Wonders

Het is zo oud als de weg naar Rome dat spellen er mooi uit moeten zien. Als een uitgever dat snapt is het Arcane Wonders wel. In plaats van gebruik te maken van simpele kartonnen fiches met symbolen zoals Patchwork pakken ze in dit spel uit met een gigantische doos met plastic. Recentelijk is er een tweede printrun geweest en het is nog mogelijk om een late pledge te doen. De grote vraag is natuurlijk, is het het allemaal dat allemaal waard? Met prijzen die beginnen 200 dollar zijn dit serieuze prijzen voor serieuze spellen. Alle wegen leiden naar mijn eindoordeel en daar geef ik aan of ik het de moeite waard is om een tweede hypotheek op je huis te nemen om Rome te stichten.


Gameplay
Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een aantal stukken grond in het centrum van Rome. Deze worden willekeurig over de spelers verdeeld. Daarnaast krijgt iedere speler een aantal munten om andere stukken grond te kopen in het spel. Vervolgens worden de rest van de kaarten met grondstukken verdeeld in drie stapels en verdeeld over de drie rondes die het spel duurt. Als je een speler aan de beurt is kan hij of zij een van drie verschillende acties doen.
Het is mogelijk om een nieuw stuk grond te kopen en de munten te betalen die de waarde aangeven op het spoor. Zodra de kaarten gekocht zijn schuiven de resterende kaarten door waardoor deze goedkoper worden. Als tweede actie is het mogelijk om geld te verdienen aan je commerciële gebouwen. En als derde actie is het mogelijk om gebouwen te bouwen op de grond die jij hebt gekocht in Rome. Deze gebouwen mogen alleen gebouwd worden op grond die jij ook daadwerkelijk bezit. Je kunt huizen bouwen die je een grotere populatie geven en hierdoor veel punten geven. Commerciële gebouwen geven je zowel punten als inkomsten en als laatste heb je openbare gebouwen die je punten geven naargelang er op het gebouw staat. Het verschil met normale huizen is het feit dat je voor publieke gebouwen ook die van de tegenstander mag gebruiken om de totaalscore te berekenen. Gebouwen mogen gewisseld worden met grotere gebouwen als je in latere ronden nieuwe stukken grond koopt die grenst aan je huidige grondstukken. Aan het eind van elke ronde worden punten gescoord voor de bevolking, commerciële gebouwen en de openbare gebouwen die je bezit. Diegene die dit het beste kan managen wordt de meesterbouwer van Rome en levert glorie op en de overwinning in Foundations of Rome!



Naast het basisspel wat hierboven is beschreven zitten er ook nog enkele modules en/of uitbreidingen in de doos. Zo zit er bijvoorbeeld een uitbreiding voor een vijfde speler toegevoegd. Daarnaast is het mogelijk om verschillende rollen op te nemen zodat je een starteigenschap heeft die de rest niet heeft. Daarnaast heb je ook een module met opdrachten zodat je aan het eind van het spel punten verdiend. Daarnaast is het mogelijk om een coöperative variant te spelen met Will of the Consul. Met de laatste module is het mogelijk om grondstukken met elkaar te ruilen zodat je betere uitgangspositie kan krijgen. Naast deze modules is er ook een uitbreiding met monumenten aan de doos gevoegd. Deze monumenten zijn gebouwen die iedere speler kan bouwen als hij of zij aan de voorwaarde voldoet.


Eindoordeel
Foundations of Rome ziet er heel overweldigend uit met al dat plastic op tafel, maar speelt als een relatief simpel spel waar je gebouwen plaatst op een centraal bord. Dit zorgt ervoor dat het spel geschikt is voor een heel breed publiek. Door de simpele regels kan het vaak op tafel komen en zeker de toevoeging van de publieke gebouwen zorgt ervoor dat de veelspeler ook plezier beleefd aan dit spel. Het geeft veel voldoening als een speler veel tijd en moeite in een paar grote gebouwen heeft geïnvesteerd en jij legt er een publiek gebouw naast waardoor je kunt meeliften op het succes van de ander. Zelf zal ik ook nooit spelen zonder de uitbreiding met de monumenten. Dit komt vooral door de miniaturen, maar zorgt ook voor andere vormen dat weer zorgt voor nieuwe dynamiek. De modules die aan het spel zijn toegevoegd zijn enigszins voorspelbaar. De meeste modules zorgen helaas niet voor de verwachte asymmetrie. De verschillen zijn zo klein dat die modules niet vaak zijn gespeeld. Daarnaast is het een minpunt dat je bij een bepaald aantal spelers niet de gehele map speelt. Hierdoor blijft er een strook open wat afdoet aan de ervaring. Concluderend kan ik zeggen dat het een leuk spel is wat toegankelijk is en hierdoor veel op tafel kan komen bij de juiste groep. Persoonlijk denk ik dat het voor de echte bordspellenfanaat het spel te weinig bied om veel te kunnen blijven bieden, maar als je de kans krijgt zou ik het spel zeker een keer spelen. Al is het maar om een keer de ervaring te hebben om een stad te bouwen met een berg plastic.
Ik wil Erik vriendelijk bedanken voor het ter beschikking stellen van dit review exemplaar.