Review: Great Plains

Great Plains
Aantal spelers: 2
Tijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Trevor Benjamin & Brett J. Gilbert
Illustraties: Klemens Franz
Uitgever: 999 Games

De Great Plains zijn een enorm gebied in Amerika dat loopt van noord naar zuid. Vroeger kwamen daar enorme aantallen bizons voor waar de oorspronkelijke bewoners van Amerika zich mee van voedsel konden voorzien. Tegenwoordig worden in het gebied vooral vee gehouden op enorme ranches. Het spel gaat over verschillende stammen die tegen elkaar strijden om de Great Plains. Dit doen ze door hulp in te roepen van verschillende totems, elk met hun eigen kracht. Lukt het je om jou stam het beste over de vlaktes te verspreiden dan wint jou stam de strijd en ga jij met de winst vandoor.

Gameplay
Elke speler krijgt aan het begin van het spel een aantal meeples en grotfiches van zijn kleur. De zeven tableaus worden geschud en in een bepaald patroon op tafel gelegd. De velden op het speelbord tonen bergen en laagland. Op het laagland is het mogelijk om punten te verdienen op de steppe (gele gebieden) en totems te verzamelen (op de groene gebieden). De startspeler legt één van zijn grotfiches op een van de grotten die staan afgebeeld op de bergen. Spelers gaan hiermee door totdat alle grotfiches zijn gelegd.

Als alle fiches zijn gelegd dan mag de speler die als laatste het grotfiche heeft geplaats als eerste een van zijn meeples op het bord zetten. Je meeple mag direct naast een grotfiche op het laagland geplaatst worden of naast een andere meeple op het bord. Het is niet toegestaan om meeples in de bergen te zetten. Deze vormen natuurlijke barrières waar je niet langs kan. Het is mogelijk om op het laagland totems te verzamelen van verschillende dieren die je ondersteunen in je strijd naar je overwinning. Bij een paard mag je een stap extra zetten waardoor je sneller over de vlaktes kan begeven. Met de adelaar is het mogelijk om wél over bergen te vliegen en zo op plekken te komen waarvan het op het eerste gezicht onmogelijk is om er te komen. Als laatste kan je een beer gebruiken waarmee je meeples van de de andere speler van een bezette plek kan schuiven. Als je hiermee een speler op een berg of van het bord schuift dan is deze uit het spel. Als beide spelers alle meeples op het bord hebben gezet is de tweede fase afgelopen en ga je door naar de eindtelling.

Tijdens de eindtelling ga je alle gele gebieden langs en ga je kijken wie de meerderheid heeft in dat gebied. Diegene met de meeste meeples krijgt het één punt voor elk gele veld en elke bron in dat gebied. De speler met de meeste punten wint Great Plains.

Eindoordeel
Great Plains is een verrassend leuk spel. Een van de redenen waarom ik goed ga op dit spel is dat de tijd die op de doos staat ook daadwerkelijk de tijd is waarin je dit spel kunt spelen. Door de dubbelzijdige tableaus zijn er veel unieke opstellingen waarmee je dit spel kunt spelen en dat zorgt voor een speelbord wat elke keer anders is. Verder zijn de regels extreem simpel, maar tegelijkertijd zorgen de simpele regels er wel voor dat je leuke keuzes moet maken. Ik merk dat ik andere keuzes maak nu ik het spel een aantal keer gespeeld heb ten opzichte van het begin. De totemdieren zorgen ervoor dat je nooit helemaal zeker bent van wat de andere speler gaat doen. Als je van abstracte tactische spellen houdt speciaal voor twee spelers, zoals Patchwork en Mandala, dan is Great Plains zeker een aanrader.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *