Review: Gummiland

Gummiland
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Bedenker: Marco Teubner
Illustraties: Gorobei
Uitgever: Blue Orange Games

Overal zijn er snoepjes in het prachtige Gummiland, ze zijn verzot op heerlijk fruit en daarmee kan jij ze zelfs lokken naar jouw snoeptrommel. Kietel ze weer tevoorschijn om nieuwe snoepjes toe te voegen en leer hierdoor aan de jongste spelers het mechanisme van deckbuilding

Thema & Componenten
Gummiland is een vrolijk kleurrijkspel met een smakelijk thema voor jonge kinderen. Daarnaast bevat het spel nog enkele modules om het basisspel uit te breiden, zeker voor iets ouderen kinderen is het hierdoor ook weer interessant. Alle onderdelen zijn van een stevig karton en kunnen dus wel tegen al die kleine handjes.

Gameplay
Iedere speler kiest een kleur en begint met een aantal snoepjes in zijn doosje. De bovenkant bevat een gleufje waardoor je nieuwe snoepjes kan toevoegen en aan de onderkant kan je met de kietelveer snoepjes eruit duwen. In het midden verzamel  je de algemene snoepjes in 4 gelijke stapels.

Als je aan de beurt ben kietel je twee snoepjes met behulp van de veer tevoorschijn, hier staat fruit op afgebeeld waarmee je een snoepje uit de algemene stapel kan lokken naar jouw snoepdoos. Wanneer je dit hebt gedaan verdwijnen de gebruikte snoepjes en het nieuwe snoepje in je doos, wanneer je geen snoepje kan lokken blijven de schijfjes liggen tot je volgende beurt waardoor je meer fruit hebt om een snoepje te kiezen. Hierna is de volgende speler en wordt dit herhaald totdat er nog 2 van de 4 stapels over zijn. Nu ga je het aantal snoepjes tellen wat staat afgebeeld op jouw schijfjes. De speler met de meeste snoepjes wint.

Eindoordeel
Gummiland was vanaf het begin dat we het uitpakte een hit! Het spel is direct klaar voor gebruik en is snel uitgelegd. De componenten zijn stevig en kleurrijk en hier door aantrekkelijk voor kinderen, ik speelde dit met mijn zoontje van 4 al aardig vlot. Als volwassenen is het leuk om kinderen het basis principe van deckbuilding doormiddel van dit spel uit te leggen: ‘Neem een beschikbaar schijfje en voeg deze aan je eigen stapel toe’. Dit mechanisme vindt ik persoonlijk erg leuk dus helemaal tof omdat met mijn zoontje te spelen. Mijn dochtertje van 1 vermaakte zich ondertussen met de schijfjes in het bakje te stoppen. 

Het fysieke aspect in het spel dat je met het veertje het nieuwe schijfje tevoorschijn duwt en de schijfjes weer terug in het doosje moet stoppen houdt de kinderen geboeid tijdens het spelen dit is dan ook een goed bedacht spelconcept.  Gummiland is dus zeker een aanrader om te spelen en met de modules zit er genoeg zoetigheid in voor iedereen zonder het gevaar om gaatjes te krijgen.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *