Review: Hanamikoji

Hanamikoji
Aantal spelers: 2
Tijd: 15 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Kota Nakayama
Illustraties: Maisherly, Mashiro Misaki
Uitgever: White Goblin Games

In dit spel voor twee spelers reizen we af naar de keizerlijke staat Kyoto. In deze stad zijn jullie een restaurant begonnen en de concurrentie is moordend, dus je probeert een beetje goed uit de verf te komen door Geisha’s te boeken die voor extra klandizie moeten zorgen. Wie aan het einde van een ronde de meeste geschenkkaarten bij een Geisha heeft liggen die heeft haar gunstig gestemd. Diegene die als eerste 4 Geisha’s of 11 gunstpunten aan zijn zijde heeft, is de winnaar en wordt overladen met gasten.

Thema en componenten
Het thema van de Japanse cultuur kom je niet vaak tegen en voelt fris. Tegelijkertijd draait het vooral om de illustraties. Dit ziet er allemaal erg fraai uit en de kaarten zijn van een degelijke kwaliteit. Daarnaast zitten er nog een paar kartonnen fiches in en de tegels die je beurt aangeven: het past allemaal netjes in het doosje.

Gameplay
In dit spel heb je vier acties die beide spelers per ronde eenmalig mogen uitvoeren in willekeurige volgorde. Je begint met 6 kaarten en als je aan de beurt ben trek je een kaart en speel je een actie. Na het uitvoeren van de actie draai je de betreffende tegel om en hierna is de volgende speler. Wanneer alle tegels zijn omgedraaid ga je bepalen wie de meeste geschenken heeft neergelegd per Geisha, als hier geen winnaar uitkomt kijk men wie de meeste punten heeft verzameld, is dit ook niet van toepassing dan begin je gewoon een nieuwe ronde. Als na 3 rondes nog geen van de spelers aan de eindvoorwaarden heeft voldaan wint diegene met de meeste gunstpunten.

Eindoordeel
Hanamikoij is een vlot tweespeler spel wat je er snel bij kunt pakken. Het speelt in nog geen 15 minuten en mijn ervaring leert dat er al vaak in de eerste ronde een winnaar is. Maar daar hoef je gelukkig niet lang over te treuren; kaarten schudden en nog een potje spelen. Tot mijn verbazing is het soms nog best even nadenken welke actie je wanneer gaat uitvoeren, wat gun je de andere speler en hoe zorg je dat je er voor jezelf genoeg voordeel uit weet te halen. Soms even nadenken maar vooral keuzes maken en gaan! Bij verlies gewoon revanche eisen!

Dit spel is vriendelijk te beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *