Review: Het verhaal van Koning Schaak

Het verhaal van Koning Schaak
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 3 jaar
Bedenker: nnb
Illustraties: nnb
Uitgever: MEGABLEU

Schaken is een van de oudste spellen ter wereld. Er gaan veel verhalen de ronde hoe het schaakspel is ontstaan. Het verhaal wat het meest aannemelijk is heeft zijn oorsprong in de zesde eeuw. In het toenmalige Perzië heeft ontstond de eerste versie die via verschillende omzwervingen in Spanje en Italië terecht kwam. Vikingen hebben het rond 11e eeuw door heel Europa verspreid. Het verhaal van Koning Schaak is het nieuwste hoofdstuk in de lange geschiedenis van het schaken. Het spel is erop gericht om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met het schaken. Nu is het zo dat ik thuis een vierjarig kereltje heb dat de perfecte proefpersoon is. Zelf ben ik geen fan van schaken, maar wellicht kan dit een nieuwe impuls geven.

Gameplay

Als speler volg je het verhaal van Koning Schaak. Deze koning houdt erg van lekker eten en hierdoor kan hij maar kleine stapjes lopen. De karakters die in het verhaal zitten komen tot leven doordat ze ook in het bijpassende schaakstuk gestoken kunnen worden. Na het verhaaltje waarin wordt uitgelegd hoe het schaakstuk beweegt komen er verschillende spelletjes aan bod. Tijdens deze spelletjes wordt duidelijk gemaakt hoe deze speelstukken over het bord bewegen. Zo wordt gaandeweg opgebouwd naar het uiteindelijke schaakspel waarbij alle stukken aan bod komen. Op de ene kant van het bord heb je een themakant waarbij de verschillende karakters staan afgebeeld en aan de andere kant heb je een meer neutraal bord waar niets speciaals staat afgebeeld.

Eindoordeel
Het verhaal van Koning Schaak is de ideale manier om kinderen kennis te leren maken met schaken. Door de leuke afwisseling van verhalen, spelletjes en de spelregels komen de ze spelenderwijs achter de regels van het schaken. De verhaaltjes zijn prima en de oudste van ons vindt het leuk om deze te lezen en de spelletjes uit te proberen. Door de verschillende figuren ben je in eerste instantie niet een bezig met schaken, maar vooral met de karakters. Dit maakt het zo aantrekkelijk voor kinderen. Een van de opdrachten die altijd terugkomt is het handen geven aan elkaar. Dit is een wezenlijk onderdeel van het schaken en dat brengen ze op deze manier goed over. Dit zorgt ervoor dat je al spelenderwijs al vanaf jonge leeftijd kennis kunt maken met een van de oudste spellen ter wereld. Mijn zoontje is groot fan!

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *