Review: Het Witte Kasteel van Himeji

Het Witte Kasteel van Himeji
Aantal spelers: 1-4
Tijd: 80 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Bedenkers: Isra C., Shei S
Illustrator: Joan Guardiet
Uitgever: 999 Games

Gelegen in de stad Himeji steekt het Witte kasteel zich af tegen de hemel met zijn prachtige contouren. Het Witte kasteel dateert uit de 17e eeuw en staat bekend op zijn verdedigingssysteem en doolhof aan gangen, trappen en torens. De vesting staat niet alleen symbool voor de militaire macht van de daimyo, maar ook voor architectonisch meesterschap. Na de rode kathedraal hebben Isra Cendrero en Sheila Santos het weer gepresteerd om een titel te maken waar reikhalzend naar uit werd gekeken. Is het gelukt met om met maar 9 acties die je uitvoert tijdens het spel om een volwaardige ervaring af te leveren om in de gunst van de daimyo te komen?

Gameplay
Aan het begin van het spel worden de verschillende kaarten, fiches en spelersborden klaargelegd. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden is dat er per kamer in het kasteel minstens twee verschillende kleuren dobbelsteenfiches aanwezig zijn. Aan het begin van het spel moet je kiezen tussen verschillende kaartencombinaties die je startgrondstoffen te bepalen. Tijdens het opzetten van het spel moet er per kleur dobbelstenen worden geworpen die vervolgens op de bruggen worden gelegd. Deze dienen tijdens het spel om de verschillende acties te markeren. Het bord is verdeeld in een aantal gebieden waarbij een waarde staat afgebeeld. Als de waarde van de dobbelsteen hoger is dan de aangegeven waarde krijg je het geld en als de dobbelsteen lager is dan moet je het geld bijleggen. Als je met drie of vier spelers speelt is het toegestaan om een dobbelsteen te leggen op de dobbelsteen die er al ligt. De waarde van de oude dobbelsteen bepaalt of je munten krijgt of niet. Per kleur heb je meestal de keuze tussen twee dobbelstenen, diegene met de hoogste en laagste waarde. De hoogste waarde geeft je vaak extra geld, maar met de laagste waarde krijg je een extra bonusactie die je steeds sterker kunt maken tijdens het spel. Keuzes, keuzes, keuzes. Het spel duurt in totaal drie rondes waarin je elke keer drie dobbelstenen mag plaatsen. Diegene die na het plaatsen van de negen dobbelstenen de meeste punten heeft gehaald is de stamleider die bij de daimyo in goed aanzien komt te staan.

Het witte kasteel is het centrale punt van het speelbord. In dit kasteel zijn twee niveaus met in totaal vijf plekken beschikbaar waar je je dobbelstenen kunt neerleggen om acties te activeren. Als je een dobbelsteen op een van de beschikbare plaatsen legt dan mag je alle acties uitvoeren die bij dezelfde kleur horen. Op het onderste niveaus staan drie acties afgebeeld, twee acties waarbij je uitsluitend grondstoffen krijgt en één actie waarbij je grondstoffen moet betalen om een vervolgactie te mogen doen. Middelste niveau staan twee acties aangegeven waarbij je een actie hebt waarbij je grondstoffen krijgt een actie waarbij je een vervolgactie gratis mag doen. Op het hoogste niveau wordt altijd kaartje gelegd die uitsluitend voor hovelingen te bereiken is. Deze worden later besproken.

Verder heb je acties waarbij je bij het leggen van een dobbelsteen een gratis actie mag doen buiten de kasteelmuren of dat je een boost aan grondstoffen en geld kunt krijgen bij de bron. Deze acties dienen vooral te ondersteuning mocht er niets liggen wat je aanstaat in het kasteel. Als laatste is het mogelijk om dobbelstenen te leggen op je eigen spelersbord in je persoonlijke domein. Tijdens het spel speel je je stamleden weg waardoor je persoonlijke acties steeds sterker worden naarmate het spel vordert.

In het spel zijn drie verschillende soorten stamleden aanwezig die je op de juiste plek in het kasteel en de omgeving dient te plaatsen. Vaak is het zo dat je stamleden wilt plaatsen bij het neerleggen van een dobbelsteen want zo worden de meeste punten verzameld tijdens en aan het eind van het spel. Krijgers worden in de kasteeltuin getraind en kosten ijzer om te rekruteren. Zodra je de kosten hebt betaald mag je een krijger plaatsen en de bonus ontvangen. Tuinmannen verbruiken rijst om geplaatst te worden en gaan in de tuin van de daimyo aan de slag. Zodra je een tuinman plaatst op een van de zes beschikbare velden mag je de bijbehorende bonus direct uitvoeren net zoals aan het eind van de eerste twee rondes. Hovelingen zijn het derde en laatste type stamleden die je kunt inzetten en deze kosten parels om te plaatsen. Hovelingen betreden het kasteel en proberen in gunst te komen bij de heer des huizes. Terwijl ze door het kasteel worden verplaatst kunnen ze de kaartjes met verschillende acties toe-eigenen waardoor deze naar je persoonlijke tableau verplaatst. Hierdoor komt er een nieuwe kaart te liggen, met nieuwe combinaties en de kaart die op je persoonlijke tableau ligt wordt afgelegd om vervolgens je lantaarnactie, die actie die je krijgt als je de linker dobbelsteen kiest, sterker te maken.

Aan het eind van het spel worden punten geteld voor aantal grondstoffen, positie op het tijdspoor en combinaties van stamleden. Deze drie zorgen samen met de punten die je tijdens het spel hebt behaald voor je totaalscore. Diegene met de hoogste score wint de strijd om eeuwige roem en glorie.

Mening
Op het eerste gezicht lijkt het Witte Kasteel je te bedriegen. Het begint al met de beschaafde doos alla Carcassonne, maar laat je niet voor de gek houden. In dat kleine doosje zit een volwaardig bordspel met alles erop en eraan. Door de flinke hoeveelheid kaartjes en fiches die je moet plaatsen voor aanvang van het spel is het totaal onvoorspelbaar hoe je begint. Dit zorgt ervoor dat je elke keer moet oriënteren op de route die je wilt bewandelen en dit zorgt ervoor dat het lange tijd fris blijft. Daarnaast is het leuk om actiekaarten te pakken en die op je eigen speelbord te leggen zodat alleen jij er gebruik van kan maken. De afweging die je elke keer moet maken door kaartjes te pakken en/of te laten liggen zorgt voor plezierige keuzes. Daarnaast is Het Witte Kasteel een spel dat je beloond door het meerdere keren te spelen. Mijn scores verbeterden zich naarmate ik het vaker speelde. Het geeft veel voldoening als je acties met elkaar kunt combineren waardoor je net een grondstof of munt meer krijgt zodat je weer extra extra actie kunt doen.

Ik vind het ontzettend knap dat het de ontwerpers is gelukt om zoveel verschillende keuzes in het spel te proppen bij de negen acties die je tijdens het spel doet. Daar staat tegenover dat het maar beperkt aantal keuzes en zodra je je ‘machientje’ hebt gemaakt om te scoren het spel eigenlijk alweer voorbij is. Daarbij komt dat elke actie telt en je dus behoorlijk gestraft kunt worden als je net een munt tekort komt om een actie te betalen. Ik kan me voorstellen dat dit tot frustratie kan leiden bij het spelen van het spel. Ander klein puntje van kritiek is het beperkt aantal muntjes en zegels die bij het spel aanwezig zijn en de grootte hiervan. Als je het met z’n tweeën speelt heb je meer invloed welke kaarten er blijven liggen en welke verdwijnen in het kasteel waardoor het spel wat sneller gaat dan met drie of vier spelers. In het laatste geval moet je regelmatig schakelen omdat je net een actie wilde doen met de kaart die verdwenen is.

Bovenstaande neemt niet weg dat ik erg onder de indruk ben van Het Witte Kasteel. Het is een volwaardig spel in een klein doosje waarbij aangetekend dient te worden dat de materialen er erg verzorgd uitzien en de prijs zeer bescheiden is. 999 Games heeft weer een sterke titel aan het assortiment toegevoegd. Hou je van een worker placement met unieke mechanismen of ben je op zoek naar een spel dat herspelen beloont dan is Het Witte Kasteel zeker een aanrader!

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *