Review: Hidden Leaders

Hidden Leaders
Aantal spelers: 2-6
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker:
Illustraties: Satoshi Matsuura
Uitgever: Gam’inBIZ

Op het eiland Oshra is er onrust ontstaan nadat de keizer is overleden. De verschillende facties staan aan de vooravond van een politiek spel om te kijken wie voordeel uit de nieuwe situatie kan halen. De oude vete tussen de Bergstammen en het Keizerlijk leger laait weer in alle hevigheid op. Het Watervolk probeert de gemoedere te bedaren en te bemiddelen in het conflict terwijl de Ondoden het tegenovergestelde willen door dood en verderf te zaaien. De zes kinderen van de keizer sluiten zich bij verschillende groepen aan om kans te maken op de troonopvolging. Wie lukt het om met de winst vandoor te gaan? Elke leider heeft een dubbele agenda dus pas op dat je je hand niet overspeelt.

Gameplay
Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een leiderkaart toebedeeld. Op deze kaart staan de twee facties afgebeeld waar de leider mee samenspant. Daarnaast wordt het spelbord klaargemaakt door pionnen op de beginpositie te leggen en de verschillende kaarten op de juiste plek bij het bord te leggen. Elke speler krijgt vijf kaarten waarvan er één omgedraaid bij hem op tafel komt te liggen. Dit is het begin van zijn team van helden die voor hem vechten. Een andere kaart wordt blind afgelegd in de wildernis. Het spel is afgelopen als een van de spelers een vooraf bepaald aantal helden heeft gehaald. Als dit het geval is wordt er gekeken welke winconditie op het speelbord aanwezig is. Diegene die hieraan voldoet wint het spel.

Als een speler aan de beurt is voert hij vier stappen uit en dan is de volgende speler aan de beurt. Je begint je beurt met het spelen van een held uit je hand of je legt kaarten af in de wildernis. Als je een held speelt dan mag je de actie die op de kaart staat uitvoeren. Elke held is gekoppeld aan een van de vier facties en voert een speciale actie uit die kenmerkend is voor de facties. Zo kan je met het Watervolk vaak beide pionnen manipuleren want deze wint als aan het eind van het spel beide pionnen dicht bij elkaar staan. Het Keizerlijk leger kan met name de rode pion manipuleren omdat ze van de Bergstammen willen winnen. De kaarten die je open en dicht voor je hebt liggen vormen samen je team van helden die voor je vechten. Vervolgens vul je je hand tot vier kaarten aan. Dit kan door kaarten te pakken die open liggen of van de trekstapel. Daarna leg je één kaart af op de aflegstapel zodat je nog maar drie handkaarten hebt. Vervolgens vul je de open kaarten weer aan

Als een speler het benodigd aantal helden heeft gehaald dan is het spel afgelopen. Op dat moment wordt er bepaald wie de winnaar is. De verschillende leiders worden omgedraaid zodat er gekeken kan worden met welke twee facties de leider samenspant. Alle vier de facties hebben een andere winconditie. De winnaar wordt bepaald door de positie van de groene en rode pionnen. Als er meerdere leiders samenspannen met de winnende factie wordt er gekeken wie de meeste helden van die kleur heeft. Alleen door slim gebruik te maken van de beschikbare kaarten kan je de overwinning opeisen!\

Eindoordeel
Hidden Leaders is een toegankelijk spel waar een verrassende dubbele laag in zit. De eerste paar keer spelen speelde ik vooral kaarten van mijn eigen kleur, maar naarmate ik het vaker speelde wist ik langer mijn identiteit geheim te houden voor de andere spelers. Hierdoor is het moeilijker voor je tegenstanders om te bepalen welke leider je hebt. Spelersbeurten zijn snel, kaart spelen, actie uitvoeren en door. Je kan tijdens de beurt van je tegenstander alleen maar kijken hoe de pionnen over het bord bewegen want voor de rest kan je weinig invloed uitoefenen. De vier verschilden facties hebben tegengestelde belangen en dat is ontzettend knap gedaan mijns inziens. Door de grote stapel heldenkaarten zie je lang niet alle kaarten waardoor je het wilt blijven spelen om te kijken welke acties er allemaal mogelijk zijn. Daarnaast is de productie van hoge kwaliteit; de kaarten en de spelregels zijn goed vertaald. Het enige puntje van kritiek zijn de spelersaantallen. Ik heb dit spel met twee spelers gespeeld, maar dan komt het minder goed uit de verf bij hogere spelersaantallen. Zoek je een spel waarbij je elkaar een beetje dwars kunt zitten en een beetje vlot kan spelen dan is Hidden Leaders wellicht die verborgen parel voor jou.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *