Immunowars
Aantal spelers: 2-6 spelers
Tijd: 30-120 minuten
Leeftijd: vanaf 16 jaar
Bedenkers: Mr White & Mr Black
Illustraties:
Uitgever: ImmunoWars BV

Op het moment van schrijven bestaat voor mijn gevoel de coronapandemie niet meer. Waar we het afgelopen twee jaar van golf naar golf leefde lijkt het nu of het virus nooit bestaan heeft. Bizar eigenlijk als je er over nadenkt hoe dat eigenlijk gaat. Ondanks alle ellende en persoonlijk leed het heeft opgebracht heeft het ook zijn positieve kanten. Omdat we weinig buitenshuis konden ondernemen werden we gedwongen om meer activiteiten in huis te ondernemen. Spellenuitgevers boekten recordomzetten en puzzels waren niet aan te slepen. Daarnaast is de pandemie ook een inspiratiebron geweest voor een aantal spellen waarin dit thema terugkomt. Immunowars is een spel wat het afgelopen jaar uit is uitgekomen, maar zijn oorsprong net voor de pandemie kent.

Gameplay
Aan het begin van het spel moet je kiezen of je de normale of de snelle variant wilt spelen. Daarnaast krijgt ieder speler een spelersbord wat tokens en vier kaarten. De startspeler wordt door middel van een dobbelsteen bepaald en vervolgens kan het spel beginnen.
Als je aan de beurt bent krijg je in het begin een aantal ATP. ATP is het betaalmiddel in het spel en daar kan je kaarten mee kopen of mee activeren. Vervolgens mag je een kaart pakken en deze moet je laten zien aan de andere spelers. Als het een valkaart of een gebeurtenis is dan wordt deze gelijk geactiveerd en afweer- vaccin- en uitrustingskaarten mag je voor je neerleggen de overige kaarten mag je op handen nemen. Daarna komt de fase aan de beurt waar je kaarten uit je hand mag spelen om jezelf te helpen of andere dwars te zitten. Deze kaarten kosten vaak ATP om te kunnen spelen.

In de vierde fase van je beurt mag je kiezen of je spelers aanvalt met virussen of bacteriën of jezelf extra helpt om nogmaals een kaart te pakken. Het kan zijn dat je net een aanval hebt afgeslagen van een andere speler en jezelf moet verdedigen tegen nieuwe aanvallen dit is een tactische beslissing die je elke keer weer moet afwegen. Als deze stap is geweest is dan beëindig je je beurt en is de volgende speler aan de beurt. Spelers kunnen beschermende kleding kopen om zichzelf beter te beschermen of ziektes laten muteren waardoor ze dodelijker worden. De laatste speler die in leven blijft heeft zichzelf het beste beschermd tegen ziekteverwekkers en is de winnaar van Immunowars.
Eindoordeel
Tijdens het spelen ontkom je niet aan de humor die de makers in het spel hebben gestopt. Deze humor kan ik wel waarderen en zorgt ervoor dat een serieus thema als dit toch op een luchtige manier besproken kan worden tijden het spelen van dit spel. Het grootste nadeel van het spel is dat het een soort afvalrace is waarbij je spelers kunt elimineren zodat ze vervolgens uit het spel liggen. Als de spellen kort zijn en de rondes snel is het vaak snel voorbij en kan er een nieuw spel gestart worden, maar soms kom je in een situatie dat de laatste twee spelers speldenprikken uitdelen naar elkaar omdat ze bang zijn om zichzelf te overspelen en daardoor kwetsbaar worden voor de tegenstander die er vervolgens met de overwinning vandoor gaat.

Daarnaast wil ik even ingaan op het educatieve aspect van het spel. Er zijn heel veel verschillende soorten virale en bacteriële infecties in dit spel. Daarnaast staat op elke kaart één tot twee regels tekst, zoals in Wingspan, met wat informatie over het onderwerp. De bedenkers van het spel hebben geprobeerd om zoveel mogelijk accurate informatie in het spel te stoppen en dat is alleen maar bewonderingswaardig te noemen. Hierdoor gaat soms de vaart uit het spel omdat je niet precies weet hoe verschillende kaarten met elkaar reageren.
Als bioloog en spellenliefhebber heb ik erg genoten van Immunowars. Het is interessant om te zien hoe ze dit thema in een spel hebben weten te krijgen. De verschillende soorten virussen en bacteriën vlogen over tafel het afweersysteem moest hierdoor flink aan de bak. Hierdoor is het voor mensen met een biologische achtergrond een feest van herkenning. Hij gaat zeker vaker op tafel komen, maar voor mijn gevoel gaat het soepele spelen soms koste van de complexiteit zoals ik eerder heb aangegeven. Loop je hier niet van weg dan heb je met Immunowars een spel met een origineel thema in handen waar je tijdens het spelen ook nog het een en ander van opsteekt. Wat wil je nog meer!
Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever van deze review.