It’s a Wonderful Kingdom
Aantal spelers: 1-2 spelers
Tijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Bedenkers: Frédéric Guérard
Illustrators: Anthony Wolff
Uitgever: Geronimo

Toen een paar jaar geleden It’s a Wonderful World onder mijn neus verscheen was ik meteen verkocht. Een spel dat, ongeacht het aantal spelers, lekker vlot speelt, lastige keuzes geeft en veel variatie heeft. Ik was dan ook blij verrast toen ik hoorde dat er een variant voor twee spelers uit kwam. Waar heb ik dit vaker gehoord? Succesvol draft spel waar later een spel voor twee spelers voor komt. Ik ben benieuwd of het kan tippen aan zijn grote broer of andere spellen voor twee spelers waar draften een belangrijk mechanisme is.

In het spel strijden de spelers om te troon. Je maakt keuzes om je hertogdom sneller en beter te ontwikkelen dan je tegenstander. In de vier rondes kiezen spelers kaarten waarmee ze grondstoffen produceren om hun hertogdom verder te ontwikkelen. Diegene die de meeste overwinningspunten heeft aan het einde van de vierde rond wint het spel.
Gameplay
Tijdens de vier rondes van het spel doorloop drie verschillende fases: de ontwerpfase, de planningsfase en de productiefase. Aan het begin van iedere ontwerpfase krijgt beide spelers zeven ontwikkelingskaarten. Daarnaast worden er twee kaarten aan weerszijde van het bord geplaats waarop geboden mag worden. Vervolgens gaan spelers om beurten twee kaarten toevoegen aan de kaarten die al in het midden liggen. De andere speler maakt een keuze en pakt de kaarten die in een gebied liggen. Vervolgens worden er twee nieuwe kaarten gekozen en worden neergelegd. Het is mogelijk om in een ronde kaarten dicht te plaatsen. Je gebruikt hiervoor een van de twee valstrikfiches die je krijgt. Hierdoor kan je kaarten verbergen die je voor jezelf wilt bewaren of onheilskaarten spelen zonder dat je tegenstander dit weet. Dit gaat zo door totdat beide spelers al zijn of haar kaarten in het midden op tafel heeft gelegd.

Tijdens de planningsfase moet je voor elke kaar beslissen of je de kaart wilt behouden en in je bouwgebied wilt leggen of dat je hem wilt recyclen. Als je een kaart recyclet dan krijg je een enkele grondstof die erop afgebeeld staat. Er zijn speciale kaarten, schatkaarten, die je enkel kunt gebruiken door ze af te leggen. Van deze kaarten krijg je niet één maar twee grondstoffen die je kunt gebruiken om de kaarten die je wel wilt behouden te bekostigen. Het is niet mogelijk om onheilskaarten af te leggen waardoor je deze tot het einde van het spel moet bewaren. Deze zijn aan het eind van het spel minpunten waard. Als beide spelers hun keuzes hebben gemaakt dan begint de derde fase de productiefase.
In de laatste fase gaan de spelers alle productiestappen langs voor de verschillende grondstoffen. De productie van de verschillende grondstoffen zijn bouwmateriaal, bevolking, goud en onderzoek. Je telt alle symbolen van je hertogdomkaart en de ontwikkelingskaarten die je hebt gebouwd. Diegene die de meeste grondstoffen in een stap produceert krijgt een machtsbonus. Deze zijn soms nodig om voor speciale kaarten te betalen. De spelers verdelen de blokjes die ze produceren gelijk over de kaarten die in aanbouw zijn. Kaarten die niet helemaal zijn afgebouwd blijven liggen voor de volgende ronde. Naar vier rondes wordt de eindstand opgemaakt en diegene met de meeste punten wint het spel.

Naast het basisspel zijn er ook een aantal modules toegevoegd waarbij het spel elke keer anders gespeeld kan worden. De modules zorgen voor de nodige afwisseling en zijn gerangschikt op interactie en moeilijkheidsniveau. Zo zijn er verschillende soorten onheil waarmee je kunt spelen, is er de mogelijkheid om adviseurs in te schakelen en is het mogelijk om op queeste te gaan. Als laatste wil ik aangeven dat er solo scenario’s zijn waar je kunt proberen om een bepaalde score te behalen.
Eindoordeel
It’s a Wonderful Kingdom is wat mij betreft een geslaagde vertaling van It’s a Wonderful World. Het voelt aan de ene kant vertrouwd, maar van de andere kant zitten er genoeg unieke elementen in. De schatkaarten, de onheilskaarten en de valkaarten. Daarnaast zorgen de verschillende soorten scenario’s voor genoeg variatie waardoor je dit spel kan blijven spelen. Persoonlijk vindt ik deze variant leuker dan It’s a wonderful World met twee spelers omdat hier meer spel in zit.

Ik ontkom er niet aan It’s a Wonderful Kingdom te vergelijken met 7 Wonders Duel. Beide spellen hebben een variant voor meer spelers die in de basis erg op elkaar lijken. Die vind ik qua spel meer op elkaar lijken dan spellen die speciaal voor twee spelers zijn. It’s a Wonderful World speel ik persoonlijk liever dan 7 Wonders op het moment. Als ik naar Wonderful Kingdom en Duel met elkaar vergelijk zie ik minder overeenkomsten. Ik vind op dat vlak Duel beter bij mij passen. Juist doordat je een beperkt aantal kaarten hebt heb je meer kennis en daar kan je bij Duel meer rekening mee houden dan Wonderful Kingdom. Maar ze zijn verschillend genoeg om ze naast elkaar in de kast te hebben staan.
It’s a Wonderful Kingdom is een heerlijk tactisch spel voor twee personen wat elke keer anders is en je elkaar flink op het verkeerde been kunt zetten. Het speelt vlot weg en de modules die erbij zitten zorgen voor een hoge herspeelbaarheid. Kortom een mooi spel voor mensen die van tactische twee speler spellen houden!
Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.