Review: It’s a Wonderful World

It’s a Wonderful World
Aantal spelers: 1-5
Tijd: 30 – 45 minuten
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Designer: Frédéric Guérard
Illustraties: Anthony Wolff
Uitgever: Geronimo Games

In It’s a Wonderful World bouwen een tot vijf spelers in 45 minuten aan een nieuwe wereld. Wie aan het eind van vier rondes de meeste punten heeft gehaald wint het spel. Wordt het een Utopia of een Dystopia dat is de grote vraag!

In aflevering acht van onze podcast bespreken we dit spel uitgebreid.

Je moet rekening houden met de volgorde waarin de grondstoffen beschikbaar komen.

Thema
Toen ik de cover van dit spel zag verwachtte ik wel wat thema terug te vinden, echter is dit niet het geval. Tuurlijk de artwork op de kaarten proberen een sfeer neer te zetten maar uiteindelijk ben ik vooral bezig hoe kan ik zo productief mijn motor opstarten en punten binnenhalen. Het thema zit hem in de grondstoffen die de kaarten kosten en wat ze vervolgens opleveren.

Componenten
Er zitten een hoop verschillende kaarten in met allemaal eigen artwork. Dit ziet er zeer verzorgd uit, jammer dat de kaarten daarna veelal op elkaar liggen dus het minder prominent aanwezig is gedurende het spel. De doos bevat naast fraaie coverart ook nog een hoop grondstof blokjes, deze zijn prima voor het doel in het spel, enige minpunt is ze in en uit het zakje halen de hele tijd, maar zelf makkelijk op te lossen door een kleine organiser te maken of kleine bakjes hiervoor aan te schaffen. Het speelbord is niet niet zo heel bijzonder, het is meer als centrale plek voor alle grondstoffen. Belangrijk detail om te vernoemen is de Turn Marker. Die geeft per ronde goed aan welke kant de kaarten moeten worden doorgegeven, dit kleine detail laat mij zien dat ze de componenten goed doordacht hebben.

Gameplay
Het spel speelt in vier rondes waarna de punten worden geteld. Iedereen begint met een startkaart met een A en B kant. Kies met elkaar welke je kant ga spelen. Persoonlijk vind ik zeker de eerste potjes kant B fijner. In iedere ronde ontvang je een aantal kaarten (per spelers aantal verschillend) daar kies je er een van en de rest geef je weer door, het bekende draft mechanisme is dit. Waarna iedere speler zeven kaarten heeft gekozen gaat men beslissen of je ze gaat bouwen of gaat recyclen. Wanneer je ze recycle krijg je direct een grondstof die is afgebeeld op de kaart, als je ze gaat bouwen moet je de passende grondstoffen op de kaart leggen.

Een speler met de Aztec Empire is blauwe grondstoffen aan het verzamelen om zijn kaarten te kunnen bouwen.

Als dit is gelukt wordt de kaart boven je startkaart geplaatst, nu telt hij mee voor je productie en scoort hij punten aan het einde van het spel. Wanneer iedereen heeft gepast begint de productiefase, men gaat de grondstoffen produceren van de kaarten die boven je startkaart liggen. Belangrijk hierbij is dat je begint met grijs en zo de kleuren naar rechts afwerk. Dit geeft je nog de kans om nieuwe kaarten toe te voegen tijdens het productieproces wat voordelen kan opleveren.  Wanneer je de meeste blokjes van een soort produceert krijg je hiervoor ook nog een financier of generaal fiche voor. Alle blokjes die je niet op kaarten kan plaatsen worden op je startkaart gelegd. Voor vijf grondstoffen kan je hem inwisselen in een rode grondstof deze is inzetbaar als joker kleur. Hierna herhaal je deze stappen nog drie keer en wordt de winnaar bepaald.

Financiers zijn aan het eind van het spel punten waard!

Eindoordeel:
Laat ik gelijk met de deur in huis vallen en zeggen dat ik dit een erg leuk spel vindt! De regels zijn simpel en de kaarten bevatten alle informatie die je nodig hebt tijdens het spel. Doordat er zoveel verschillende kaarten in het spel zitten voelt elk spel weer fris en anders aan. Je moet niet bang zijn om af en toe een sterke kaart af te leggen zodat je met het verkregen goed een andere kaart kunt afmaken. Op deze manier komt je engine op gang en voor je het weet produceer je zoveel dat je niet meer weet wat je ermee moet! Ik speel dit spel nooit maar één potje. Ten eerste omdat het zo vlot speelt en er altijd wel iemand revanche wilt en ten tweede omdat ik net alle blokjes uit die zakjes heb weten te halen, zonde om ze na een spelletje weer terug te stoppen.

Exemplaar vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *