Karak
Aantal spelers: 2-5
Tijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Bedenker: Petr Mikša
Illustraties: Roman Hladík
Uitgever: Geronimo Games

De donkere toren torent zich hoog boven het landschap uit. Het is al lang geleden dat de burcht verlaten is door de laatste bewoners, maar toch beweegt er nog van alles in de kerkergangen van het kasteel. Een aantal helden hebben de moed om de schatten te claimen die zijn achter gebleven. Vechtend gaan ze door de gangen, maar plotseling wordt het stil. De helden lopen door de gangen waar de voetstappen tegen de muur weerkaatsen. Op een gegeven moment zich ze verderop een glinstering. Kan dit een van de schatten zijn? Ze storten zich tegelijkertijd naar voor, terwijl op hetzelfde moment een gigantische schaduw voor de ingang van de kerker schuift. Welkom in Karak!

Gameplay
Aan het begin van de spel krijgt iedere speler een van de zes helden die in de doos zitten. Elke held begint met vijf levens en plaats voor een aantal wapens en andere voorwerpen. Daarnaast heeft elke held twee speciale eigenschappen die speciaal voor hem of haar zijn. Zo mag de zwaardvechter bij een gedobbelde één de dobbelsteen opnieuw werpen en wint de schurk als het gevecht onbeslist is. Als de speler aan de beurt kunnen er verschillende situaties ontstaan; je betreedt een onontdekt gebied, je gaat vechten met een monster of je verplaatst je binnen het ontdekte gebied.



Tijdens je beurt kan je een omgedraaide tegel van de stapel pakken en deze aanleggen zodat de kerker waarin je je begeeft langzaam groter wordt. Er kunnen verschillende dingen afgebeeld zijn op de tegels. Zo is het mogelijk dat er een portaal zichtbaar is. Spelers kunnen zich vrij door portalen bewegen alsof de tegels naast elkaar liggen. Daarnaast is het mogelijk dat er een geneeskrachtige bron is weergegeven, met deze bron is het mogelijk om je levens aan te vullen. Het is ook mogelijk om een monster tegen te komen die zich in een zaal bevindt. De speler trekt uit de het zakje een blind fiche. Als dit een monster is moet er gevochten worden! De speler dobbelt met twee dobbelstenen en telt beide waarde bij elkaar op. Is het aantal ogen hoger dan het getal op het monsterfiche dan wordt het gevecht gewonnen en wordt het fiche omgedraaid. Op de achterkant staan wapens, toverspreuken of sleutels afgebeeld die je kunnen helpen bij je volgende gevecht. Is het gevecht verloren dan wordt er een stapje van de monster weggelopen.


Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in de kerker. Als je een mummie weet te verslaan krijg je vloek van de mummie over je heen. Door de vloek is het niet mogelijk om je speciale eigenschappen van je held te gebruiken. De vloek is alleen te verwijderen door het gebruik van geneeskrachtige bronnen die op de tegels zijn afgebeeld. Als een andere speler een mummie verslaat wordt de vloek doorgegeven naar de volgende speler. Het spel is afgelopen als de draak verslagen is. Dan tellen alle spelers de schatten die ze verzameld hebben en diegene met de meeste schatten is de winnaar van Karak!
Eindoordeel
Karak is een heerlijk lichte variant op het dungeon crawler concept. Het is knap dat Petr, de bedenker, alle aspecten die dat type spellen zo leuk maken, namelijk ontdekken, items verzamelen en monsters verslaan terug heeft gebracht tot de kern. Ik ben van mening dat het zelfs mogelijk is om dit spel met nog jongere kinderen te spelen dan de zeven jaar die op de doos staat. Je moet ze wel ondersteunen met de krachten van de verschillende helden. Het speelt snel doordat er weinig regels zijn om uit te leggen. Dit zorgt ervoor dat iedereen snel aan de beurt is. Op deze manier is iedereen betrokken wat er op tafel gebeurd. Verder is het altijd een pluspunt als er aandacht is besteed aan het achtergrondverhaal van de verschillende helden en wordt er uitgelegd hoe de verschillende schurken tot stand zijn gekomen.
Door de snelheid van het spel zorgen de minpunten voor minder frustraties. Je moet wel geluk hebben met de monsters uit het zakje te trekken. Hierdoor kunnen sommige spelers pech hebben tijdens het spel en andere wat meer geluk. Ik merk wel dat ik na paar keer gespeeld te hebben neig naar iets meer variatie. Je weet namelijk al door het type tegenstander die je trekt wat je beloning is als je hem verslaat. Dit maakt het aan de ene kant goed speelbaar voor een jonger publiek, maar aan de andere kant zorgt dit ervoor dat eenzijdigheid op de loer ligt. Er had wat mij betreft ook verschillende soorten eindbazen bijgevoegd mogen worden. Tegelijkertijd moet ik me ook realiseren dat ik niet de doelgroep ben en ik merk dat ze bij mij thuis hierdoor wel de regels snel oppakken en mee overweg kunnen. Wil je de kinderen laten kennismaken met het verkennen van kerkers en het verslaan van monsters dan heb je aan dit spel zeker een goede beslissing.
Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.