Lamaland
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 30-45 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenker: Phil Walker Harding
Illustraties: Klemens Franz
Uitgever: 999 Games

In Lamaland zoek jij het hoger op als boer. Je gaat cacao, aardappelen en mais verbouwen in de bergen van Zuid-Amerika die je vervolgens kan inleveren om lama’s te voeden. Je werkt samen met de dorpelingen en breid je akkers steeds verder uit, maar die wollige, spugende dieren zullen het er niet gemakkelijker op maken.
Thema en componenten
Het thema is kleurrijk uitgewerkt en zorgt voor de nodige glimlachen op tafel. Doordat je de hoogte inbouwt ontstaat er daadwerkelijk een hoogteverschil en creëer jij je eigen unieke hooggebergte. Waar jij je lama’s probeert te plaatsen zonder dat ze in de weg staan en tegelijkertijd punten opleveren.



De doos bevat allereerst leuke meeples, deze vallen je gelijk op en menig speler is hiervoor al gezwicht, daarnaast zit het tjokvol met stevige kartonnen tegels. Dit maakt het opzetten van het spel even een sorteer klusje, gelukkig niet zo erg als bij een van zijn andere spellen Berenpark. De verschillende kaarten zijn duidelijk uitgelegd in het regelboek en doordat er verschillende doelkaarten inzitten zal niet ieder spel hetzelfde zijn.
Gameplay
Aan het begin van het spel start iedere speler met zijn eigen stukje akkerland. Als je aan de beurt ben moet je een van de twee acties uitvoeren: De eerste actie is dat je een tegel plaatst om je akkerland uit te breiden en zet je markeersteen op een doelkaart en de tweede actie is dat je een tegel in de hoogte bouwt waardoor je grondstoffen en dorpen afdekt. Let op: hierbij mag je geen open plekken afdekken of dezelfde tegel op elkaar blijven plaatsen, om lege plaatsen op te vullen heeft iedere speler nog drie funderingstegels tot zijn beschikking zodat er altijd ruimte is om foutjes met plaatsten te herstellen.

De grondstoffen die worden afgedekt mag je pakken uit de voorraad en bij een dorp mag je een open of gesloten karakterkaart pakken. Karakterkaarten geven je bepaalde bonussen die je eenmalig tijdens je beurt mag gebruiken. Heb je nu vier gelijke grondstoffen dan mag je de bovenste lama kaart kopen, doe je dit dan moet je een lama meeple plaatsen in je akker op een leeg grasveld, hou hierbij rekening met doelkaarten en dat jij niet over een lama heen kan bouwen. Hierna is de volgende speler aan de beurt. Het spel eindigt wanneer er nog maar een soort lama kaart ligt of als er nog vier landtegels liggen. De ronde wordt afgemaakt en je scoort punten voor je lama kaarten, einde doelkaarten en grondstoffen. De speler met de meeste punten heeft gewonnen.
Eindoordeel
Phil Walker Harding heeft met Lamaland weer een erg leuk tactisch puzzelspel bedacht, wat in mijn optiek iets meer inhoud heeft dan bijvoorbeeld Berenpark. Tijdens het spelen van het spel ben je vooral bezig om zo goed mogelijk je tegeltje te plaatsen om zoveel mogelijk grondstoffen te ontvangen en de hogere lama kaarten te scoren. Gedurende het spel wordt het wat lastiger gemaakt door de lama’s zelf maar resulteert in een leuk kleurrijk spelersbordje. Laat je niet in het gezicht spugen door je tegenstander en houd een beetje rekening met welke grondstoffen zij aan het sparen zijn en op welke doelkaarten zij spelen. Wil je hem met wat jonger publiek spelen dan zou je de doelkaarten weg kunnen laten.
Dit spel is vriendelijke ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.