Review: Mandala Stones

Mandala Stones
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Filip Flowacz
Illustraties: Zbigniew Umgelter
Uitgever: White Goblin Games

Adem in, adem uit, en kom tot innerlijke rust tijdens het spelen van Mandala Stones. Laat je betoveren door de magische cirkels en maak je bewust van de verbinding met alles en iedereen, tenminste dat is wat een mandala zou moeten doen. In dit spel probeer je tussendoor toch echt wat meer punten te verzamelen als de andere spelers en ze te slim af te zijn. Dus laat die andere spelers maar wegdromen dan ga jij er met de eeuwige roem vandoor.

Thema & Componenten
Het bovenstaande doet wellicht blijken of er een thematisch laagje over het spel zit maar helaas moet ik je uit je innerlijke rust wakker schudden. Het is een abstract strategisch spel wat mij doet denken aan Azul. De uitstraling van het spel is wel een dikke plus. De rustige speelborden met de mooie fel gekleurde stenen maken het een aantrekkelijk en intrigerend spel om te zien.

Gameplay
Aan het begin van het spel krijgt iedere speler zijn eigen bordje en twee opdrachtkaarten, deze bewaar je beide tot het einde van het spel en geeft jou de mogelijkheid om extra punten te scoren. Hierna kies je een startspeler en begint het spel. Aan het regelboekje zie je al snel dat dit geen heel moeilijk spel is, je hebt tijdens je beurt maar twee keuzes: Stenen pakken of scoren. Als je stenen wilt pakken verzet je de ‘artiest’ (zwarte pion) op het spelersbord en die bepaalt welke stenen je mag pakken aan de hand van welke vorm hij afbeeld. Deze stenen moet je in de klok mee oppakken, echter beslis jij waar je begint met pakken, dit kan belangrijk zijn namelijk voor het scoor gedeelte. De stapel stenen die je pakt die moet je dan plaatsen op een van de lege velden op je spelersbord, hierna is de volgende aan de beurt. Kies je voor de keuze om te scoren zijn er verschillende manieren om te scoren. Je kan punten scoren door kleur te scoren of te scoren door middel van de verschillende velden op je spelersbord. Iedere toren scoort namelijk op een bepaalde manier dit staat duidelijk uitgelegd in de regels.

Wanneer je scoort moet je stenen op het algemene bord leggen. Je bouwt hier gezamenlijk aan een mandala en dit bord kan ervoor zorgen dat je ook nog extra punten verdient. Het bord houdt ook bij wanneer het einde van het spel wordt geactiveerd, als dit is gebeurt en iedereen heeft evenveel beurten gehad dan kiest iedereen een van de opdrachtkaarten waarmee hij of zij nog extra punten verdient. De speler met de meeste punten is de winnaar van Mandala Stones.

Eindoordeel
Mandala Stones is een spel wat zeer makkelijk is uit te leggen maar waar voldoende strategische keuzes in zitten. Juist doordat je maar twee opties hebt en verschillende manieren van scoren is dit een vermakelijk spel. Ga je voor kleur scoren zodat je de bonus punten van het algemene bord krijg, scoor je een toren met het risico dat een andere speler de punten van het bord pakt of verplaats je de pion zodat je toren van 4 stenen kan maken en ondertussen probeer je ook nog een opdrachtkaart af te krijgen. Het spel zelf voelt wel overzichtelijk, mooie componenten maar minimale interactie dit vind ik overigens niet hinderlijk tijdens het spelen maar zorgt ervoor dat je tijdens het spelen het dicht bij jezelf houdt. Een aanrader voor liefhebbers van abstracte spellen zoals Azul.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *