Mech a dream
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Thomas Dupont & Anton Guillen
Illustraties: Mark Oliver
Uitgever: Blue Orange Games

Droom jij als je slaapt van die nieuwe Kickstarter die al veel te lang op zich heeft laten wachten , of van slagroomtaartjes net als Bassie of tel jij juist de schaapjes en schrik je in de ochtend zwetend wakker want je dacht je schoonmoeder te horen? In het jaar 2143 is de pauze die is ingesteld op de ontwikkeling van AI allang verleden tijd, robots en mensen leven samen en voorals nog blijkt dit goed te gaan. De mensen starten een nieuw creatief project en starten ‘Mech A Dream’. Door de juiste inzet van grondstoffen vliegen de mechanische dromen van de productieband en kan wellicht aan het einde van het spel de antwoord worden gegeven of deze machines dromen van elektrische schapen.
Mech A Dream is een worker placement spel waarbij iedere speler zijn eigen werkplaats beheerd hierbij moeten spelers goed hun acties plannen, op de juiste momenten grondstoffen produceren en de constructietijd van de droommachines managen, scoor hierbij de meeste punten in 7 rondes en die speler wint.

Thema & Componenten
Het thema is zoals de uitleg nogal wat vaag, het is een goed gevulde doos en inderdaad iedere speler heeft een eigen werkplaats voor zich die hij moet gaan vullen met machinetegels, echter de vormgeving ben ik geen fan van, het oogt vrolijk door alle kleuren maar het zit vrij dicht op elkaar gepropt. Verder zitten er een hoop verschillende machinetegels in, 2 kleine modules om het basisspel wat afwisseling te geven en nog wat houten speelstukken in ieder geval wel genoeg spel voor je geld.
Gameplay
n Mech A Dream ga jij je eigen productie dus opzetten om dromen te maken voo je robot. Iedere speler start met 3 werkers wat grondstoffen (elektro bloemen en magische inkt) deze worden bijgehouden op je spelersbord. Het spel speelt 7 rondes en in iedere ronde ga je de fases van een dag langs. Het spel stopt na 7 rondes of wanneer een speler zijn fabriek weet vol te bouwen dan stopt het spel ook gelijk, de speler met de meeste punten wint het spel. Per ronde zijn er dus een aantal fases waarop jij werkers op het bord kan zetten, tijdens de ochtend, middag en avond mag jij als je aan de beurt bent tijdens iedere fase 1 van je werkers op het bord zetten.
In de fabriek werken hier krijgen zijn elektro bloemen en magische inkt in de ochtend krijg je hier meer dan in de avond. Op het laadperron: Hier betaal je elektrobloemen en bepalend voor de fase van de dag krijg je een aantal grondstoffen of acties. Een nieuwe machine kopen, zet je werker op de tegel die je wilt en betaal de grondstoffen. De tegel wordt op jouw transportband gelegd op het cijfer wat staat afgebeeld op de tegel. Wanneer in een ronde je naar de volgende fase gaat bijvoorbeeld van middag naar avond bewegen de tegels met een werker erop een stap naar voren. Je mag er ook voor kiezen om een of meerdere werkers op machines die op jouw constructieband liggen te zetten, hiermeer versnel je dus het proces en komen ze sneller op je werkplaatsbord. De kleuren bepalen wat voor machine het is, groene machines geven je korting op bepaalde acties, blauw geeft je grondstoffen of een extra actie, rood laat je punten scoren door bepaalde grondstoffen te betalen en de gele tegels betaal je met regenbogen en leveren veel punten op.

Als alle fases zijn verlopen dan begint de nacht nu krijgen spelers hun werkers terug, mogen zij de actie van de robot gebruiken en mogen alle paarse tegels worden geactiveerd, dit kan je punten opleveren, grondstoffen of extra acties. Hierna begint een nieuwe ronde en kan iedere speler zijn werkers weer inzetten
Eindoordeel
Mech A Dream valt niet gelijk op door zijn schoonheid, het is een kleurrijk geheel maar de cover en de vormgeving van de spelersbordjes spreken mij niet aan. Het thema is weer eens iets anders en het spelmateriaal is zeker van een goede kwaliteit, ook in het regelboek is alles terug te vinden met veel plaatjes en voorbeelden, toch leest het regelboek niet lekker weg.
Het spel zelf speelt vrij vlot en is niet heel ingewikkeld, door de beperkte keuzes wisselende machines die beschikbaar zijn en het goed managen van je grondstoffen zorgt voor een tactisch spelletje, er is weinig interactie tussen de spelers alleen de tegels wegkapen voor een ander is een moment waarop je een zucht kunt horen aan tafel. Wanneer je het spel wat vaker speelt merk je ook dat er wat meer punten worden gescoord, ik had in het begin echt zoiets van wat ben ik aan het doen en waar kijk ik naar. Het tweede potje voelde al een stuk logischer aan. De manier van workers inzetten dat zij tijdens de ochtend meer krijgen dan tijdens de avond, of in de ochtend al op je contstructieband te zetten zodat de tegel extra veel beweegt die dag zijn interessante keuzes en zijn denk ik voor een groot publiek te volgen.

Helaas droom ik niet van een spelletje Mech A Dream maar een nachtmerrie is het ook zeker niet, het is geen slecht spel en ik denk een prima worker placement voor famillies en beginners, maar de vormgeving en hoe het thema is verwerkt in het spel maken het voor mij het minder aantrekkelijk om het te gaan spelen. Maar gelukkig ben jij geen robot en werk je niet op een algoritme dus bepaal vooral zelf met deze informatie of het spel wel iets voor jou lijkt.
Wil je de mening van Mark horen over dit spel luister dan naar aflevering 57 van onze podcast waarin wij nog wat uitgebreider stil staan bij Mech A Dream.
Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.