MicroMacro: Crime City
Aantal spelers: 1-4
Tijd: 15 – 30 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Designer: Johannes Sich
Illustraties: Daniel Goll en andere
Uitgever: White Goblin Games

Een rustig stadje wordt opgeschrikt door een golf van criminaliteit. Op ieder hoek van de straat kan het onheil je op staan wachten. De mensen zijn radeloos! De mensen van Crime City vragen jou om hulp! MicroMacro heeft talloze nominaties in binnen- en buitenland in de wacht gesleept. Worden de hoge verwachtingen waargemaakt?
Thema:
Het spel speelt zich af in Crime City waarvan al een gedeelte is te zien op de cover. Het spel doet dan ook zijn naam eer aan want overal in de stad gebeuren verdachte dingen. Tijdens het spel ben je bezig om met elkaar de misdaad op te lossen. Het is een passend thema bij het type spel maar hierdoor niet speelbaar met alle leeftijden.

Componenten:
De doos bevat een grote zwart witte zoekplaat en deze is echt heel gaaf gemaakt. Overal gebeurt er wel iets dus geef je ogen goed de kost. Het meest geniale is dat in de zoekplaat je bepaalde figuren kunt volgen je ziet bijvoorbeeld iemand bij de ene metro ingang instappen en er bij de andere uitstappen. Dit onderdeel is dan ook belangrijk voor de 16 verschillende scenario’s die er in zitten wisselend in moeilijkheidsgraad. Het vergrootglas wat is bijgevoegd heb ik nog niet hoeven te gebruiken en zie ik meer als een leuke gimmick.

Gameplay
Om het spel te starten zoek jij je partners in crime op en leg de zoekplaat zo neer dat iedereen er goed bij kan, belangrijk is om ook voldoende licht te hebben. Je kiest een hoofd rechercheur en daarna een misdaad. Iedere misdaad geeft een kort intro en daarna een aantal opdrachten die jou helpen om de misdaad op te lossen. Zo moet je bijvoorbeeld de stamkroeg van iemand zoeken en wanneer je die denkt gevonden te hebben benoem je de coördinaten waarna de hoofdrechercheur de kaart mag omdraaien om te zien of het klopt. Is het juist ga dan door met de volgende opdracht onjuist dan moeten de andere leden nog even verder zoeken, uiteraard kan de hoofdrechercheur nu een paar tips laten vallen net alsof hij bij cafe Lowietje een jenevertje heeft gedronken. Wanneer alle opdrachten zijn voltooid sluit je de case en ga je door met de volgende of je viert je succes met een nieuwe borrel.
Eindoordeel
De doos bevat een fantastische zoekplaat waarin je je ogen goed de kost kan geven, overal gebeurt wat en dat is ontzettend goed gedaan. Het is geen standaard spel maar dankzij het coöperatieve aspect en de afwisselende scenario’s wel een vermakelijk tijdverdrijf. Tijdens het oplossen van je gekozen misdaad kom je wellicht al informatie te weten over andere misdaden, dit kan ervoor zorgen dat je soms een misdaad redelijk snel weet op te lossen, maar kan je ook op een vals spoor zetten. Het thema zorgt er voor dat het misschien niet te spelen is met de jongste kinderen in het gezin, maar bij mij op de middelbare school was het een groot succes om met een makkelijk scenario de laatste 15 minuten te vullen. Zoals mijn zoontje van twee dacht zijn het zaken om je tanden even goed in te zetten.
In afl: 22 van onze podcast bespreken we hem ook nog even.
Exemplaar vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever