Review: My City Roll & Write

My City Roll & Write
Aantal spelers 1-6
Tijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Reiner Knizia
Illustraties: Michael Menzel
Uitgever: 999 Games

Het is alweer een aantal jaar geleden dat My City de spellenwereld veroverde. Op talloze tafels werden steden ontworpen door middel van kaartjes draaien en vervolgens dezelfde vormen op een speelbord leggen. Dit Legacy spel van Reiner Knizia had naast een campagne ook een eeuwige modus die je tot het einde der tijden speelbaar is. Het einde der tijden heeft My City niet gehaald en ongeveer halverwege ben ik afgehaakt. Mijn broer heeft hem destijds netjes afgemaakt en heeft er veel plezier aan beleefd. Toen ik hoorde dat er een dobbelspel werd gemaakt was ik benieuwd hoe het spelidee vertaald zou worden. Ga ik deze review een paar heilige huisjes neerhalen of staat dit spel als een huis?

Gameplay
In het scoreblok zitten twaalf verschillende spellen verdeeld over vier thema’s. Spelers kunnen beginnen bij spel 1 om de campagne te volgen en als ze meer ervaring hebben of voorkeuren kunnen ze ook een spel kiezen. Op elk spel staan de regels beschreven die bij het spel hoort en in de handleiding worden ze nog kort toegelicht.

Als je aan de beurt bent werp je de drie dobbelstenen. De blauwe dobbelstenen bepalen welke vorm het gebouw is wat je moet tekenen op je scoreblad. De witte dobbelsteen bepaalt welk type gebouw je mag bouwen; woningen, bedrijven of openbare gebouwen. Deze namen mag je gelijk vergeten want het gaat vooral om de symbolen die op de dobbelsteen staan afbeeld. Het eerste gebouw moet altijd aan de rivier gebouwd worden en vanuit daar mag je zelf kiezen welke kant je op gaat als je nieuwe gebouwen met tenminste één zijde grenst aan gebouw wat al ingetekend is. Gebouwen mag je spiegelen zoals je wilt, maar je mag niet van vorm veranderen. Op een van de blauwe dobbelstenen is ook een zijde met een passer aanwezig die tijdens de verschillende spellen een speciale functie heeft. Deze staan op het scoreblok vermeld als het nodig is.

Naast het intekenen van gebouwen zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het spelen. Velden die aan het eind van het spel nog open zijn kosten je punten en velden waar stenen op staan afgebeeld kosten je zelfs twee punten. Bomen leveren je daarentegen punten op als je ze nog aan het eind van het spel op je scoreblok hebt staan. Je kunt stenen en bomen laten verdwijnen door er overheen te bouwen wat van invloed kan zijn op je uiteindelijke score. Daarnaast is het niet mogelijk om over bossen en bergen heen te bouwen. Als laatste is het mogelijk om te passen als je een gebouw moet invullen. Je kruist dan een cirkel aan waar je minpunten voor krijgt en mag de volgende worp weer meedoen. Als je wilt stoppen met het hele spel mag je dit ten alle tijde doen, maar je doet dan niet meer mee voor de rest van het spel. Uiteindelijk tel je de verschillende scores bij elkaar op en wie de hoogste score heeft is de winnaar van My City Roll & Write.

Dit spel heeft ook een solovariant en hierbij probeer je per hoofdstuk een bepaalde score te behalen en één voor de totale campagne. Daarnaast gelden sommige regels juist wel of niet als je solo speelt. Deze staan duidelijk uitgelegd in de handleiding en de scoreblokken.

Eindoordeel
My City Roll & Write is een van mijn favoriete Roll & Writes op dit moment. De spellen zijn snel, de regels simpel en tegelijkertijd zit er toch een extra laagje in waarin je regelmatig een stapje terug moet doen qua tempo om je opties even te bekijken. Gedurende de campagne komen er verschillende manieren van score bij of veranderen deze waardoor je elke keer weer verrast wordt. Daarnaast heb ik ook meerdere keren mijn frustratie geuit over het spel omdat ik alles netjes had voorbereid om bepaalde vorm kwijt te kunnen om deze vervolgens nooit te dobbelen. Het is een ideaal spel voor tussendoor als je in de ochtend vroeg op bent of je klein half uurtje over hebt. Als ik het spel met My City moet vergelijken gaat mijn keuze naar deze. Ik begon thuis heel enthousiast met My City, maar op een gegeven moment voelde het toch als een herhaling van zetten elke keer. Door de korte speeltijd krijg ik datzelfde gevoel bij deze niet. Daarnaast is het blok wat in het doosje zit behoorlijk dik zodat er heel wat potjes zijn voordat je deze hebt weggewerkt. Wat mij betreft hadden er wat meer dan twaalf verschillende spellen in de verpakking kunnen zitten, maar tegelijkertijd wil je juist daarom terug naar bepaalde levels omdat je weet dat je pech hebt gehad met de dobbelstenen. Het enige minpuntje aanwezig in dit spel zijn de dobbelstenen. Deze voelen zo licht aan dat ik bang ben dat ze wegwaaien. Dit is slechts een slechte wijk in de stad die My City heet. Wat mij betreft is My City Roll & Write een echte aanrader!

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *