My City
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Designer: Reiner Knizia
Illustraties: Michael Menzel
Uitgever: 999 Games

Na een lange reis kom je aan in het nieuwe land. Je start gelijk met het bouwen van je eigen stad. De stad wordt in verschillende generaties opgebouwd en nieuwe industrieën ontwikkelt die je stad laat floreren. My City is een legacy spel voor 2-4 spelers. Naast dat het leuk is om met een vaste groep te spelen is dit spel laagdrempelig waardoor dit niet noodzakelijk is. Er zit genoeg materiaal in om ook het spel tweemaal met twee spelers door te spelen.
Thema
De verhaallijn is normaal in legacy spellen erg belangrijk en zorgt dat de verschillende spellen bij elkaar een geheel vormen. In dit spel is de verhaallijn echter heel dun, het is duidelijk dat het vooral om de verschillende mechanismen gaat die gedurende de reis worden toegevoegd. Gedurende de acht hoofdstukken krijg je twee regels verhaal maar worden vooral een nieuwe mechanismen geïntroduceerd aansluit bij de vroege industrialisatie van steden.


Componenten
Iedere speler ontvangt dezelfde set met polyomino tegels en een spelersbord die tweezijdig is. Een zijde is voor het legacy gedeelte het andere bord is voor het standaard spel wat altijd uitgevoerd kan worden. Daarnaast bevat het spel in gesloten enveloppen nieuwe onderdelen en veel stickers. Voordeel is dat de stickers nadat ze zijn opgeplakt ook relatief makkelijk zijn los te halen om een kleine correctie te maken. Alhoewel de regels van My City niet heel ingewikkeld zijn hadden de regels op een aantal plekken iets duidelijk mogen zijn, zeker wanneer je het spel met twee spelers speelt.

Gameplay
Wanneer iedereen zijn spelersbord en speelstukken heeft begint het spel. Er wordt een kaart opengedraaid van de algemene stapel en toont een puzzelstukje. Iedere speler moet dit stukje plaatsen op zijn spelersbord. Wanneer een speler niet meer kan past hij en zodra iedereen is gepast of de stapel kaarten is leeg eindigt een spel. Hierna gaat men punten scoren, dat verschilt per spel hoe er punten worden gescoord maar in het algemeen leveren bomen je punten op en stenen kosten je punten, die wil je dus zoveel mogelijk afdekken. Degene die wint krijgt ontwikkelingspunten en mag dit aankruisen op zijn spelersbord, de verliezer krijgt meestal een klein voordeel voor volgende spellen. Ieder hoofdstuk bestaat uit drie speelrondes dus in totaal bevat de legacy variant 24 spellen. De speler die aan het einde van 24 spellen de meeste ontwikkelingspunten heeft behaald wint het My City.
Eindoordeel
My City is een toegankelijk legacy spel. Hierdoor is het leuk voor een groot aantal mensen en is ieder spel toch anders. De regels blijven beperkt doordat gedurende het spel sommige regels vervallen en weer nieuwe regels er bij komen. Het verhaal stelt niets voor maar het mechanisme en het puzzelen is zeer goed uitgedacht. Door de simpele regels is het mogelijk dat er een wisselende groep meespeelt in het verhaal echter is dezelfde groep toch het leukst. Doordat de verliezer vaak een voordeel krijgt blijft het spel gebalanceerd en geeft andere spelers ook het idee dat het spel nog niet gespeeld is, bij ons bleef het spannend tot het laatste spel. My City is een echte aanrader zodra je er aan begint wil je steeds weer door, dankzij de korte speelduur speelde wij nooit maar één potje.
In aflevering 22 van onze podcast bespreken we My City uitgebreid.
Exemplaar vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.