Review: Nova Luna

Nova Luna
Aantal spelers: 1-4
Tijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenker: Uwe Rosenberg & Corné van Moorsel
Illustrator: Lukas Siegmon
Uitgever: White Goblin Games

Een nieuwe maan staat symbool voor een nieuwe start, het maken van nieuwe plannen en het manifesteren van je dromen. Dit geldt ook tijdens dit spel. Iedere ronde moet je opnieuw plannen hoe jij je tegels gaat neerleggen om jouw droom tot winst te verwezenlijken. Gaandeweg moet je slim omgaan met datgene wat het maanwiel je biedt. Kies verstandig en pas je strategie aan zodat jij als eerste je opdrachten weet te vervullen. En je tegenstanders? ‘Loop toch lekker naar de maan’, zou ik zeggen! 

Thema & Componenten
Thematisch gezien had dit spel vanalles kunnen bevatten. Het spel beschrijft zichzelf dan ook als een abstract tegel leg spel, niets meer en niets minder. Het thema versterkt het spel dan ook niet, alhoewel ze het mooi brengen met het kleine stukje tekst in het regelboekje en je het in de vormgeving kan herkennen. Verder komt het thema niet echt naar voren.

De spelonderdelen in het spel zorgen voor een kleurrijk geheel. De tegels en het bord zijn van stevig karton en de houten speler schijfjes zijn een duurzamere (en vaak mooiere) keuze dan plastic schijfjes. Pas wel op met het stoten tegen het spel of de tafel waar het op ligt, want door de vele losse onderdelen is het spel wel wat schuifgevoelig. Het maanwiel geeft ruimte aan alle onderdelen en samen met de maanpion zorgt het voor een nette presentatie van dit toch wat abstracte spel. 

Gameplay
In Nova Luna is het de bedoeling dat jij als eerste genoeg opdrachten heb vervuld en jouw gekleurde schijfjes hebt kunnen wegspelen. Hoe vervul je die opdrachten? Dat doe je door gekleurde tegels op de juiste manier aan te leggen. De speler die het verst achteraan staat is aan de beurt. Wanneer je aan de beurt bent heb je de keuze uit drie tegels, gerekend vanaf de maan pion. Je moet een van deze tegels kopen voor het bedrag uitgedrukt in tijd (stappen op het maanwiel) wat op de tegel is afgebeeld. Een tegel van 4 kost je dus 4 stappen op het maanwiel. Deze tegel leg je in je eigen speelgebied waarna de maanpion weer wordt verzet. Hierna is de speler die weer het verst achteraan staat. Het kan dus voorkomen dat een speler een aantal keer achter elkaar aan de beurt is. Dit principe is vergelijkend als met het tweespelerspel Patchwork (999 Games). 

Op de tegels staan opdrachten afgebeeld en deze geven aan welke hoeveelheid er van welke kleur aan deze tegel moeten grenzen om de opdracht te vervullen. Als je de opdracht heb vervuld mag je hier een schijfje op plaatsen. Je wint als jij als eerste alle schijfjes in jouw speelgebied heb kunnen leggen.

Eindoordeel
Nova Luna heeft mij aangenaam weten te verrassen. Persoonlijk zou ik hem niet zo snel zelf uit het schap hebben gehaald, omdat ik de doos en de ‘tablepresence’ er niet zo aantrekkelijk uit vind zien, maar het spel speelt lekker vlot weg. Er zit een gezonde hoeveelheid strategie in, waarbij je vooral kijkt naar hoe je je eigen opdrachten goed mogelijk kan vervullen. Ik merk dat ik hierdoor weinig bezig ben met mijn tegenstanders. Toch kan het goed zijn hier aandacht voor te hebben, om hun strategisch dwars te zitten. Daarnaast moet je goed in de gaten houden of je je eigen opdrachten al heb vervuld. Regelmatig gebeurt het dat ik er al eentje heb, maar er nog geen schijfje op heb geplaatst. Een positieve aanvulling is dat je het spel tot vier personen kan spelen en dat de speelduur vrij kort blijft. Dit spel is niet voor niets genomineerd voor Spiel des Jahres 2020! Een leuke bijkomstigheid is dat het gebaseerd is op het idee van de Nederlandse spellenmaker Corné van Moorsel. 

Wacht vooral niet tot de volgende nieuwe maan om dit spel een nieuwe kans te geven als je houdt van een strategisch spelletje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *