Paleo
Aantal Spelers: 1 – 4
Tijd: 45 – 60 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Designer: Peter Rustemeyer
Illustrator: Dominik Mayer
Uitgever: 999 games

Paleo is een coöperatief spel waarbij je samen met jouw stam probeert te overleven in het stenen tijdperk. Achter iedere kaart kan gevaar schuilen, wolven, mammoetten, andere stammen zijn enkele voorbeelden die je te wachten staan. Gelukkig zijn er ook genoeg grondstoffen te vinden om je stam verder te ontwikkelen. Werk samen en maak een rotstekening over de gebeurtenissen die je meemaakt. Wanneer deze is voltooid win je het spel. De doos bevat 10 verschillende modules waarmee je verschillende scenario’s kunt samenstellen. Hierdoor kan je het spel naar eigen smaak moeilijker of makkelijker maken. Iedere module bevat zijn eigen gevaren en opdrachtkaarten, hierdoor komt jullie stam steeds voor nieuwe uitdagingen te staan Ga op verkenning en teken jullie geschiedenis in Paleo.
Thema
Het thema van Paleo komt gedurende de verschillende modules goed naar voren. Tijdens het spelen van het spel heb je echt het idee dat je samen met je medespelers een stam bent die op verkenning moet gaan. De stam komt voor verschillende uitdagingen te staan en door goed samen te werken ben je in staat om sterkere vijanden verslaan of meer grondstoffen te verzamelen dan je alleen in staat bent. Met de grondstoffen is het mogelijk om nieuwe ‘uitvindingen’ te doen waardoor het makkelijk wordt om bepaalde opdrachten te volbrengen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met hout en stenen die je hebt gevonden in de omgeving om een speer te maken waardoor je weer makkelijker kunt jagen. Het thema zit ook in de kleine details bijvoorbeeld in het verzamelen van hout op een kaart: Je kan kiezen voor 1 hout waarna de kaart weer terugkomt of je neemt 3 hout waardoor de kaart wordt afgelegd, deze plek in het bos is hierna dus uitgeput bij wijze van spreken.

Componenten
Ik was persoonlijk gelijk verkocht door de box cover. Een witte doos met een grote mammoet erop, ja dat sprak mij direct aan, echter toen ik de doos deed omdraaien werd mijn enthousiasme wat bedaard. De borden die bij het spel worden meegeleverd voelen niet echt groots aan, voordeel is wel dat je het spel zo kan opzetten dat je zowel tegenover als naast elkaar kan zitten als spelers. Daarnaast worden niet alle kaarten in het spelregel boek uitgelegd wat voor verwarring kan zorgen. De overige speelstukken zijn degelijk. De illustraties voelen wat minimaal aan, maar ik vind ze wel mooi in het thema passen.
Gameplay
Aan het begin van het spel kies je een aantal modules waarmee je gaat spelen. Dit vormt samen met de basiskaarten het scenario die wordt verdeeld over het aantal spelers. Iedere module beschikt over een opdrachtkaart en een aantal kaarten die op het speelbord worden geplaatst zoals extra gereedschap of droomkaarten. Iedere speler start met twee stamleden en neemt de bijbehorende gereedschappen. Hierna neemt iedere speler de bovenste 3 kaarten en kiest een van deze kaarten om te spelen. Belangrijk hierbij is dat je alleen de achterkant bekijkt. De kaart geeft je een indicatie van wat je te wachten staat. Rood is vaak gevaar en bij het bos of in de bergen vind je grondstoffen voor het kamp, toch kan er achter iedere kaart een onverwacht gevaar zitten. Wanneer iedere speler een kaart heeft gekozen worden deze omgedraaid en afgehandeld, bij een hoop kaarten is het ook mogelijk om andere spelers te helpen bij hun kaart. Wanneer alle acties zijn afgehandeld worden kaarten open op aflegstapel gelegd, kaarten worden verwijderd uit het spel en bij een aantal acties moet je blind kaarten van je stapel halen en op een gesloten aflegstapel neerleggen. Wanneer spelers geen kaarten meer hebben eindigt hun beurt, is iedere speler klaar dan ga je nachtfase in. Dit is het moment dat stamleden moeten eten en of men kan voldoen aan de opdracht kaarten. Wanneer dit niet gaat krijg je een schedeltje als straf, deze krijg je ook als er een stamlid omkomt tijdens zijn ontdekkingstocht. Na de nachtfase worden alle kaarten op beide aflegstapels geschud en weer verdeeld over de spelers. Gedurende het spel kan men op verschillende manieren rotstekeningen verzamelen en wanneer deze af is win je het spel, heb je 5 doodshoofden verzameld dan verlies je het spel.

Eindoordeel
Paleo is een verfrissende co-op, met een erg leuk thema wat goed in het spel is verwerkt. De verschillende modules maken het spel uitdagend en afwisselend, met name de latere scenario’s zijn echt pittig en zal je waarschijnlijk meerdere keren moeten spelen voordat je erachter bent hoe je deze het best kunt aanpakken. Echter zal het spel nadat alle scenario’s zijn gespeeld niet vaak meer op tafel komen denk ik. Het meeste moeite heb ik persoonlijk met de verschillende borden en het gereedschapsrek wat een beetje over de top is. Zelf had ik liever een groot speelbord voor me dan een aantal kleinere. Zoals de meeste co-op spelen is Paleo een puzzel die je moet oplossen wanneer het de eerste keer niet lukt heb je daar iets van geleerd wat je meeneemt naar het volgende spel waardoor het vaak wel zal lukken. Het mechanisme met een kaart kiezen met alleen de achterkant als indruk is erg leuk en zorgt ervoor dat je nooit echt weet wat je tegen gaat komen. Hierdoor is het moeilijk voor spelers om van te voren te beslissen wie wat gaat doen. Dit zorgt ervoor dat je als spelers echt betrokken bent bij elkaars uitdagingen. Kortom een steengoed spel!
In aflevering 24 van onze podcast staan we uitgebreid stil bij dit spel.
Exemplaar vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever