Review: Pick a Pen: Tuinen

Pick a Pen: Tuinen
Aantal spelers:
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenker: Reiner Knizia
Illustraties: Marlies Barends
Uitgever: 999 Games

Na pionnen en dobbelstenen is het nu de beurt aan potloden om de show te spelen in een nieuwe reeks spellen uitgegeven door 999 Games. De Pick a Pen serie wordt groot neergezet en met een auteur als Reinier Knizia is dat zeker het bekijken waard. Ik heb de potloden helemaal dolgedraaid en hieronder lees je of de potloden de goede kant oprollen of niet.

Gameplay
Iedere speler krijgt een scorevel en legt deze voor zich neer. De speler met de bontgekleurde kleding wordt startspeler. De speler neemt de vijf verschillende potloden van tafel en rolt deze. Diegene die aan de beurt is moet één van de vijf potloden uit het midden kiezen en het aantal velden inkleuren wat gelijk staat aan het getal op het potlood. Vervolgens gaan de spelers met de klok mee potloden nemen totdat alle potloden op zijn. Diegene die als eerste geen potlood meer kan pakken is de volgende ronde de eerste startspeler.

Als je een potlood pakt moeten alle velden die je inkleurt aan elkaar grenzen. De eerste velden die je gaat inkleuren mag je zelf weten, maar daarna moeten alle velden aan elkaar grenzen met ten minste één veld. Zijn er alleen maar potloden met waardes en/of kleuren die je niet wilt inkleuren dan moet je een leeg potloodsymbool inkleuren. Deze zijn aan het einde van het spel minpunten waard.

Tuinen kan je op verschillende manieren inkleuren. Als een tuin uit één kleur bestaat dan mag je een vakje van de betreffende kleur vullen. Per kleur moeten de vakjes van boven naar beneden ingekleurd worden. Heeft een speler vijf verschillende kleuren gebruikt om zijn tuinen te vullen levert dit bonuspunten op. Daarnaast is het mogelijk om ‘bonte tuinen’ te krijgen. Bij dit type bestaat de tuin niet uit één kleur, maar uit alle vijf de kleuren. Hiervoor mag je een ‘bonte tuinen’ vakje inkleuren van links naar rechts.

Verder is het mogelijk om bonuspunten te krijgen tijdens het spel als je als eerste alle velden aan de rand hebt ingekleurd, als eerste alle velden ingekleurd of het grootste gebied dat uit een kleur bestaat. Het spel is afgelopen als een speler zijn veld heeft ingekleurd of als een speler zijn laatste potloodsymbool heeft gebruikt. Iedere speler telt zijn punten bij elkaar op en diegene met de meeste punten heeft gewonnen.

Naast het basisspel wat hierboven is beschrijven heb je ook nog twee andere niveaus in de doos zitten. In het tweede niveau zitten er in je tuin ook bloemen die je kunt inkleuren. Als je het veld inkleurt met dezelfde kleur als de bloem dan levert je dit bonuspunten op. Je krijgt extra bonuspunten als je als eerste alle bloemen hebt ingekleurd met de juiste kleur. Het derde niveau zorgt voor meer competitie door tuinen van dezelfde kleur te belonen.

Eindoordeel
Eerlijk gezegd was ik een sceptisch toen 999 Games de Pick a Pen serie aankondigde. Is dit wel een reeks waar iedereen op zit te wachten? Roll and writes zijn mateloos populair en er zijn talloze versies van. Is deze zo anders dan andere dat mensen hem toch moeten aanschaffen? Ik denk dat de auteur, Reiner Knizia, weer goed werk heeft afgeleverd. Het concept is simpel, pak een potlood en kleur het aantal vakjes in, maar hij maakt er toch weer een extra laagje in waardoor het ook voor de veelspeler leuk blijft. De manieren om je veld in te kleuren zijn precies goed om dit als heerlijk zomerspel in de markt te zetten. Ga ik voor bonte tuinen die meer punten waard zijn, maar moeilijker te maken of ga ik voor tuinen met een kleur. Ga ik voor de grote getallen om zo snel mogelijk mijn blaadje te vullen of gok ik erop dat het spel wat langer duurt en je tactischer je potloden inzet. Daarnaast zorgen de drie niveaus voor genoeg variatie wat er voor zorgt dat de varianten niet snel vervelen. Je moet wel oppassen dat je niet veel tegen de tafel stoot tijdens het spelen. De potloden zijn namelijk gevoelig en rollen makkelijk verder. Ben je op zoek naar een luchtig spel wat je makkelijk kunt spelen tijdens de lange zomeravonden. Dan is Pick a Pen: Tuinen zeker een spel wat je blind kunt aanschaffen.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *