Review: Queensland

Queensland
Aantal spelers: 1-4
Tijd: 45 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Matt Wolfe
Illustraties: Marlies Barends
Uitgever: 999 Games

In het begin van de vorige eeuw werden er reuzenpadden van Hawaii naar Australië overgebracht om plantages te beschermen tegen kevers. Er was echter twee problemen, de padden lieten de kevers met rust en daarnaast hadden de padden geen natuurlijke vijanden. Wat volgde was een van de grootste biologische rampen in de geschiedenis. De padden trokken tenslotte van de plantages naar de waterpartijen eromheen. In de vijvers was het zaak om de padden weg te vangen voordat ze zich voortplanten. Deze ramp duurt zich voort tot op de dag van vandaag. Jij bent de baas van een Australische boerderij waar deze amfibieën rondspringen. Jij bent verantwoordelijk dat deze padden zich niet voortplanten als konijnen!

Gameplay
Iedere speler kiest een kleur en legt zijn starttegels klaar. Leg vervolgens de boerderijtegels en het tableau klaar in het midden op de tafel. Leg vervolgens alle padden klaar zodat iedereen er goed bij kan. Als de startspeler is bepaald dan kan het spel beginnen. Als je aan de beurt bent volg je vier stappen.

Tijdens de eerste stap moet je een tegel aanleggen aan de rest van de tegels. Op de tegels staan verschillende landschappen weergegeven, namelijk suikerriet, graan en aarde. De tegels dienen altijd zo gelegd te worden dat alle tegels op de juiste manier aangelegd worden. Naast de landschappen staan er ook symbolen op de tegels. Koeien, vogelverschikkers of trekkers zorgen ervoor dat er sets gemaakt worden die aan het eind van het spel punten waard zijn naargelang het aantal symbolen er verzameld zijn. De volgende stap is het toevoegen van padden en verplaatsen van deze kleine slijmerige beesten. Afhankelijk van welke tegel je pakt moet je een, twee of drie padden neerleggen op de tegel die zojuist is geplaatst. Naast de symbolen en landschappen staat er op de tegel ook pijl weergegeven. Deze pijl zorgt ervoor dat de padden een of twee stappen moet zetten. Bij een rode pijl beweegt alleen de speler die de tegel legt al zijn padden een of twee stappen. Bij een blauwe pijl mogen de overige spelers ervoor kiezen dat zij ook al hun padden beweegt in de richting van de pijl. Er zijn echter twee uitzonderingen: als de grens van de boerderij wordt bereikt. De padden blijven op de laatst mogelijke tegel staan. De andere reden is als de padden op een vijver terecht komen. Zodra padden op een vijver terecht komen worden ze nooit meer bewogen.

De derde fase van een ronde bestaat uit het scoren van de padden als er vijf of meer padden zich in een vijver bevinden. Als er precies vijf padden zich in een vijver bevinden betekent dit dat er vijf punten worden gescoord. Als er meer dan vijf padden zich in een vijver bevinden levert dit drie punten op. Als je de scoresteen hebt bijgewerkt dan worden de tegels doorgeschoven en een nieuwe tegel van de stapel gepakt. Zodra de tegels niet meer kan worden aangevuld dan is het spel afgelopen en wordt de score bepaald.
Bij de eindtelling wordt er gekeken naar de spelers die de meeste en minste padden nog op het veld hebben. Vervolgens worden de tegels verwijderd waar nog padden op aanwezig zijn. Dit zorgt ervoor dat gebieden worden gebroken en geen punten opleveren. Daarnaast worden ook de symbolen geteld en de vijvers die overblijven en is de eindscore bepaald.

Eindoordeel
Queensland is een erg degelijk spel. Tegels aanleggen en gebieden maken is al vele malen gedaan, maar Matt Wolfe weet er toch een leuke draai aan te geven door de padden die moeten bewegen. Soms moet je tegels ergens leggen waar je ze niet wilt hebben, want de padden bewegen anders in de verkeerde richting. Daarnaast is het slim gedaan om de puntentelling van het aantal padden aan te passen. Dit zorgt voor een extra puzzeltje in het spel net als het aantal padden dat je moet plaatsen als je een bepaalde tegel pakt. Daar staat tegenover dat ik het aantal tegels waarmee je kunt spelen redelijk beperkt is. Verder vind ik de pijlen leuk waarmee je ook in de beurt van de tegenstander je padden kunt bewegen. Helaas is dit in de spellen die ik heb gespeeld te weinig naar voren, omdat de vijvers toch op de verkeerde plaats zijn aangelegd. Het is goed om te zien dat 999 Games zich met deze titel zich weer meer laat zijn als ontwikkelaar van geheel nieuwe titels. Als je het leuk vindt om zo nu en dan een spel te spelen of je bent net nieuw in de hobby is Queensland een leuk spel om op tafel te leggen. Voor ervaren spellenliefhebbers denk ik dat het net te weinig bied om het regelmatig op tafel te leggen door de redenen die ik hierboven heb genoemd.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *