Review: Savannah Park

Savannah Park
Aantal spelers: 1-4
Tijd: 20 tot 40 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenker: Wolfgang Kramer & Michael Kiesling
Illustraties: Annika Heller
Uitgever: 999 Games

De laatste jaren zijn spellen met dieren in de hoofdrol razend populair. Wingspan was een van de eerste grote spellen die deze weg is ingeslagen en veel uitgevers zien het als een populair thema wat een breed publiek kan aantrekken. Savannah Park is een van de laatste spellen waar dieren centraal staan. Wolfgang Kramer en Michael Kiesling zijn ook niet de minste ontwerpers in bordspellenland. Titels als Azul, Renature en El Grande komen uit de koker van deze twee innovators. Lukt het zo om met Savannah Park weer een topper af te leveren?

Gameplay
Aan het begin van het spel krijgt ieder speler een eigen doosje waarin de speelstukken zitten. Op je eigen speelbord moeten de tegels van linksboven naar rechtsonder worden gelegd in willekeurige volgorde. Daarnaast is het van belang dat je je boerin op het puntenbord zet en je stokstaartje in de rechter bovenhoek. Als dit door alle spelers is gedaan kan er begonnen worden.

De startspeler begint met een van de tegels op te pakken en omschrijft deze. De andere spelers pakken dezelfde tegel en alle spelers zetten het stokstaartje op een plek die zojuist is vrijgekomen. Hier mag je de tegel niet terugleggen De tegel moet geplaatst worden op een van de beschikbare plekken op het speelbord. Op rotsen en bomen die in brand staan mogen geen tegels geplaatst worden, op gras en andere bomen wel. Om beurten mogen spelers aangeven welke tegels er geplaatst mogen worden waarbij tegels worden omgedraaid om aan te geven dat deze niet opnieuw omgeroepen mag worden. Zodra alle tegels zijn omgedraaid is het spel afgelopen en wordt er over gegaan tot de puntentelling.

Tijdens de puntentelling worden er aantal stappen doorlopen om tot de eindscore te komen. Allereerst wordt er gekeken welke dieren er allemaal om de brandende bomen op het bord staan. Is het aantal dieren op de tegel gelijk aan het aantal bomen dienen deze uit het spel verwijderd te worden. Daarna worden er punten gescoord voor struiken en bomen die zichtbaar zijn. Als laatste stap van de puntentelling ga je langs de verschillende dieren om de score te bepalen. Hoe groter de populatie dieren (het aantal dieren op aaneengesloten tegels) hoe meer punten je kunt scoren. Hiervoor dien je wel dieren te hebben die bij een bron aan het drinken zijn. Deze bronnen dienen als vermenigvuldiger. Als alle dieren zijn afgehandeld wint de speler met de meeste punten dit spel.

Eindoordeel

Savannah Park is een vermakelijke familiepuzzel waarbij je soms goed moet nadenken om tot een mooie score te komen. De betrekkelijk eenvoudige regels zorgen ervoor dat je het snel kunt spelen zowel met volwassenen als met kinderen. De uitdaging zitten in het feit dat je niet elke tegel zomaar ergens kan neerleggen omdat je rekening moet houden met brandende bomen waardoor tegels verwijderd kunnen worden of het afdekken van struiken en bomen waardoor je punten kunt laten liggen. Dit kan je ook juist in het voordeel gebruiken, omdat je dan tegels kunt dumpen waar je niets aan hebt. Ook de verschillende combinaties van dieren op de tegels zorgen ervoor dat je constant moet nadenken hoe je je groepen dieren over het bord verdeeld en in welke volgorde je ze wilt uitspelen. Door de beperkte ruimte kan het een hele uitdaging zijn om de populatie zo groot mogelijk te maken.

Naast het basisspel is er ook een variant aanwezig voor een speler en paar modules die zorgen voor meer variatie van het speelbord en extra component waarbij rekening gehouden moet worden. Dit zorgt ervoor Kiesling en Kramer een heel degelijk spel hebben bedacht voor families. Voor veelspelers verwacht ik dat het te weinig bied om lang interessant te blijven. Dit heeft vooral te maken dat de tegels met de verschillende dieren erop altijd hetzelfde zijn waardoor je bepaalde dieren altijd naast elkaar wilt leggen. Ben je op zoek naar een leuk, snel puzzelspel dan is Savannah Park wellicht iets voor jou!

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *