Review: Setup

Setup
Aantal spelers: 2-4
Tijd: 25 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenker: Jacob Berg
Illustraties: NA
Uitgever: Bezzerwizzer ApS

Bordspellen bieden een unieke manier om bij elkaar te komen en ervaringen te delen en zorgen voor urenlang plezier. Setup is een nieuw spel wat voelt als een klassieker als Rummikub of Monopoly. Heeft dit spel het in zich om een klassieker te worden?

Gameplay
Aan begin van elk spel worden de tegels in de zak geschud en vier in het midden op het speelbord gelegd, dit zijn de starttegels. Vervolgens krijgen de spelers elk vier tegels en de laatste stap is vier tegels naast het speelbord leggen. Spelers zijn om beurten tegels op het gezamenlijke speelbord aan het leggen. Ze kunnen kiezen uit hun eigen voorraad van vier en de gezamenlijke tegels die aan de rand van het bord liggen. Het doel is om een zo lang mogelijke reeks van getallen te maken van dezelfde kleur of van dezelfde waarde maar van verschillende kleuren. Hierbij is het toegestaan om tegels boven elkaar te zetten zodat er op het speelbord torens ontstaan. Alleen de bovenste tegel mag je gebruiken voor je reeks.

Als spelers tegels gebruiken die in je persoonlijke gebied liggen krijg jij ook punten voor de reeks. Het aantal punten wat je verdient is gelijk aan de lengte van de reeks die je op het speelbord weet te plaatsen. Op het bord is ook te zien hoe de verschillende velden met elkaar verbonden zijn. Zo is het mogelijk om kriskras over het bord te gaan op zoek naar de langste reeks. Zodra de pion van een speler over de finish lijn is gegaan is het spel afgelopen en wordt er bepaald wie de winnaar is. Diegene die het verst over de finish lijn is gekomen heeft gewonnen.

Eindoordeel
Setup doet me erg denken aan Rummikub. In allebei de spellen ben je op zoek naar cijferreeksen en gebruik je je eigen tegels en die van andere om dit doel te bereiken. Het gezamenlijke bord zorgt ervoor dat het spel compact en overzichtelijk blijft. Bovendien is het aardig om de torens op het bord te zien ontstaan. Het is slim om ook punten te geven aan andere mensen tijdens je beurt zodat ze ook betrokken blijven bij het spel. Grootste nadeel aan Setup vind ik het feit dat het spel gelijk over is als iemand de eindstreep heeft gehaald. Dit kan ervoor zorgen voor een oneven aantal beurten wat niet helemaal eerlijk voelt. Door de simpele regels en de tactische beslissingen die je tijdens het spel moet nemen geloof ik dat dit spel geschikt is voor mensen die zo nu en dan een spel uit de kast pakken of families die met de kinderen graag iets spelen.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de distributeur voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *