Review: Skull

Skull
Aantal spelers 3-6
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Bedenker: Hervé Marly
Illustraties: Tom Vuarchex
Uitgever: Space Cowboys

Skull van Hervé Marly is een blufspel dat zijn inspiratie haalt uit ‘Tzompantli’, een Mexicaanse traditie waarbij schedels worden gebruikt decoraties tijdens festivals. In het spel zijn schedels verwerkt van verschillende culturen van over de hele wereld. Bluf je jezelf naar de top of ga je bluffend ten onder?

Gameplay
Spelers krijgen aan het begin van het spel een spelerstegel en vier schijven. De spelerstegel wordt voor de speler neergelegd en de schijven worden in hand genomen. Een van de vier schijven heeft een doodshoofd als afbeelding en de overige drie hebben een bloem. Als de startspeler is bepaald legt iedere speler in de eerste ronde een schijf op de spelerstegel, maar spelers weten niet of er een bloem of doodshoofd op staat afgebeeld. Als alle spelers minimaal een tegel op hun spelersbord hebben gelegd kan de speler die aan de beurt is een tweede keuze maken. Vanaf dat moment kan er geboden worden op het aantal tegels die omgedraaid kunnen worden zonder dat er een doodshoofd te zien is. Spelers kunnen in spelersvolgorde opbieden, maar ze moeten rekening houden met het feit ze eerst hun eigen stapel moeten omdraaien voordat ze aan andere stapels mogen beginnen.

Als niemand wilt overbieden dan begint de speler met het draaien van de tegels. Als het geboden aantal tegels is omgedraaid en er zijn geen doodshoofden open dan heeft die speler een punt gehaald. De tegel van die speler wordt omgedraaid om te laten zien dat er een punt is behaald. Als je toch een doodshoofd hebt omgedraaid dan moet diegene van wie de schijf is er een blind trekken en afleggen zodat je in de volgende ronde een schuif minder tot je beschikking hebt. Dit gaat door totdat iemand twee punten heeft gehaald of als alle andere spelers geen schijven meer in hun bezit hebben. In dat geval is diegene die als laatste overblijft ook de winnaar van dit spel.

Eindoordeel
In Skull wordt bluffen tot kunst verheven. De dikke kartonnen schijven en tegels zorgen voor een heel degelijk gevoel en het idee dat je kan blijven bluffen voor de komende jaren. Door de simpele regels is het voor een breed publiek toegankelijk en is het zo op tafel te zetten. Het spel zorgt voor een constante spanning aan tafel omdat je niet zeker weet welke schijf er op de tegels liggen. Spreken ze de waarheid of proberen ze je voor de gek te houden? Ik zou het spel spelen met 5 á 6 spelers, want dit zorgt voor meer interactie aan tafel en spanning. Met de zomer in aantocht kan ik me voorstellen dat dit spel ideaal is om mee te nemen op vakantie om voor de tent te spelen. Als blufspellen je ding is zou ik deze zeker aanraden.

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de distributeur voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *