Review: Sneaky Bastard

Sneaky Bastard
Aantal spelers: 2-6
Tijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Bedenker: Robert Brouwer
Illustraties: Yonatan Mantzur
Uitgever: 999 Games

De huizenprijzen zijn de afgelopen tijd enorm omhoog geschoten. Het einde lijkt nog niet in zicht omdat de prijzen voor grondstoffen en bouwmaterialen ook maar blijven stijgen. Regelmatig krijg ik te horen dat mensen moeten overbieden om eindelijk de trotse eigenaar van een huis te worden. Om dit bieden onder de knie te krijgen kan je nu Sneaky Bastard spelen. Een vlot kaartspel voor twee tot zes spelers waarbij het doel is om de hoogste waarde aan huizen in je bezit te krijgen. Lukt het je om een huis voor onder de vraagprijs te krijgen of moet je constant geld bijlappen?

Gameplay
Aan het begin van het spel krijgt ieder speler een geldbedrag uitgedeeld afhankelijk van het aantal spelers. Verder krijgt iedere speler twee Sneaky Bastard kaarten tot zijn beschikking. De zeventien huizenkaarten worden geschud en worden één voor éénomgedraaid. Als spelers aan de beurt zijn kunnen kiezen om een bod te plaatsen of te verhogen, Sneaky Bastard-kaart spelen of passen. Als je een bod wil plaatsen voor een huis mag je naast het geld wat je tot je beschikking hebt ook huizen toevoegen om een bod te verhogen. Dit gaat door tot er nog maar een bod over is en de andere spelers hebben gepast. Diegene met het hoofste bod wint het huis.

De twist in dit spel zit hem in de Sneaky Bastard-kaarten die iedere speler tot zijn beschikking heeft. Als je zelf niet het huis wilt hebben, maar wel aanspraak wilt maken op het geld wat geboden wordt op het huis kan je altijd een Bastard-kaart spelen. Je gaat dan bieden op het hoogste bod van het huis in plaats van het huis zelf. Hierdoor krijg je hopelijk geld wat je weer kunt gebruiken om op andere huizen te bieden. Dit is de enige manier om in het spel aan extra geld te komen om weer te kunnen bieden in toekomstige ronden. Nadat de spelers zeventien huizen hebben gekocht onder elkaar is het spel afgelopen en heeft diegene gewonnen die de hoogste waarde qua huizen heeft verzameld. Geld is op het eind van het spel niets meer waard.

Eindoordeel
Sneaky Bastard heeft bij mijn vriendengroep voor heel wat leuke momenten gezorgd. Doordat je huizen mag gebruiken om te bieden is het op een gegeven moment lastig om bij te houden hoeveel iedere speler tot zijn beschikking heeft. Hierdoor was de winnaar eigenlijk nooit diegene waarvan iedereen aan tafel het dacht, maar ging er vaak iemand anders met de winst vandoor. De twist om op gegeven moment niet voor het huis te gaan maar voor het geldbedrag van de hoogste bieder is leuk bedacht. Hierdoor wordt het niet het zoveelste spel waar je moet bieden, maar kan je soms profiteren dan andere spelers de prijs van een huizenkaart opdrijven. Hier zit ook het grootste nadeel van dit spel in mijn optiek. Het spel wordt pas echt leuk bij vier spelers of meer. Ik heb het ook gespeeld met maar twee spelers en dat was lang niet zo leuk. Ideaal om een spellenavond mee af te sluiten!

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *