Review: Splitter

Splitter
Aantal spelers: 1-12
Tijd: 15 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Bedenker: Stefan Nikolic
Illustraties: Oliver en Sandra Freudenreich
Uitgever: White Goblin Games

Splitter is een klein dobbelspelletje wat de afgelopen week bij mij op de deurmat is geploft. Het is de volgende telg in een lange rij van roll en writes. Het spel beloofd simpele regels en korte speeltijd. Om dezelfde redenen ben ik groot fan van Qwixx omdat het op bijna elk moment gespeeld kan worden. Heeft Splitter het in zich om in de voetsporen te treden van zijn illustere voorganger?

Gameplay
Spelers werpen om beurten met de dobbelsteen. Vervolgens moeten de geworpen resultaten op het scoreblad worden opgeschreven. In het midden van het scoreblad zit een middenlijn en de resultaten moeten in spiegelbeeld op het blaadje worden genoteerd. Getallen kunnen horizontaal en verticaal met elkaar verbonden worden, maar niet diagonaal. Als het scoreblad vol is worden de punten geteld.

Bij de eindscore loop je alle getallen langs en tel je hoe vaak een getal voorkomt in een groep van zijn eigen waarde. Zo kunnen enen alleen scoren als ze op zichzelf staan, maar scoor je zessen als ze in geen groep van zes voorkomen. De grote van de groep bepaalt de score dus vijf vijven levert vijf punten op het eind op etc. Op het scoreblok kunnen ook nog speciale symbolen voorkomen die je extra punten opleveren. Zo is het mogelijk om de score van een groep getallen te verdubbelen als ze contact maken met een ster. En leveren de hartjes vijf extra punten op als deze allemaal hetzelfde getal bevatten. Diegene met de meeste punten wint Splitter.

Eindoordeel
Eerlijk gezegd was ik bij aanvang best sceptisch over Splitter. De zoveelste roll and write die de laatste jaren voorbij is komen rollen. Door de simpele regels, korte speeltijd en het extra tactisch sausje zorgt het er voor dat Splitter deze zomer regelmatig op tafel is gekomen. Puntje van kritiek is het feit dat de scoreblokken enkelzijdig zijn geprint. Neemt niet weg dat de blokken behoorlijk dik zijn. Ik ben benieuwd of er nog nieuwe varianten binnenkort op de markt komen en wat voor varianten ze mee op de proppen komen. Als je op zoek bent naar een snel dobbelspel dan is Splitter een aanrader!

Dit spel is vriendelijk ter beschikking gesteld door de uitgever voor deze review.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *