Review: Star Realms

Star Realms
Aantal spelers: 2
Tijd: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Bedenker: Robert Dougherty, Darwin Kastle
Illustraties: Vito Gesualdi
Uitgever: Wise Wizard Games

Star Realms is een Deckbuilder die zich afspeelt in de ruimte. Spelers gaan met elkaar een galactische strijd aan en proberen elkaar te vernietigen. Hierbij maken ze gebruik van de verschillende facties die heersen in het sterrenstelsel: The Trade Federation die inzet om levenspunten terug te krijgen en een sterke verdediging, The Blobs een alien ras wat enorme schade kan doen, Star Empire die zorgt dat jij extra kaarten mag pakken en de andere speler kaarten moet afleggen en de Machine cult die er voor kan zorgen om kaarten uit je deck te halen die je niet langer kan gebruiken. Maak de juiste combinaties en heers over het heelal.

Gameplay
Iedere speler begint met een basis deck van tien kaarten bestaande uit acht geldkaarten en twee schade kaarten. Het doel is om de tegenstander van 50 naar 0 levenspunten te brengen door schade te doen met de kaarten uit je deck. Met geldkaarten kan je nieuwe kaarten kopen uit de beschikbare markt deze komen op je aflegstapel. De speler die start trekt drie kaarten, je speelt al je kaarten uit en berekent hoeveel geld of schade je de tegenstander doet, hierna kan je een beschikbare kaarten kopen uit de markt en leg je alle kaarten op de aflegstapel, je trekt vijf nieuwe kaarten en de volgende speler is. Deze start met vijf kaarten en doet hetzelfde, wanneer je kaartenstapel leeg is schud je de aflegstapel waardoor de gekochte kaarten in je deck komen te zitten. Veel kaarten van de facties kunnen worden versterkt als je in dezelfde beurt nog een  kaart speelt van diezelfde factie. Op deze manier kan je sterke combo’s maken waarmee je de tegenstander goed dwars kan zitten. Spelers kunnen zich verdedigen door basissen te kopen en te spelen. Deze blijven op tafel liggen nadat je ze hebt gespeeld en beschermen je levenspunten. Sommige kaarten kan de tegenstander negeren, andere moeten eerst worden vernietigd. De speler die als eerst zijn levenspunten heeft verloren verliest het spel.

Eindoordeel
Deze deckbuilder is makkelijk te leren maar door de 80 kaarten die erin zitten verdeeld over de verschillende facties heeft het een hoge herspeelbaarheid en veel strategische keuzes. De grote kracht van dit spel is de korte speelduur, hierdoor kan de verliezer gelijk proberen revanche te nemen. Ga je voor balans in je deck met van iedere factie een aantal kaarten of ga je vol op een bepaalde factie? Ik heb zelf nog niet ontdekt wat het beste is , maar dat dit een must have is voor liefhebbers van het deck builder mechanisme dat is voor mij duidelijk. Hierbij hoeft het thema je niet in de weg te staan want alhoewel het thema eigenlijk er niet toe doet hebben ze ook nog een variant met fantasy namelijk Hero Realms. Daarnaast zijn er ondertussen veel extra uitbreidingen die zorgen voor de nodige variatie als je het basisspel beu bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *